Amikor megtervezzük a kertünket, udvarunkat, árnyékolásként válasszunk olyan fákat, amelyek szépségük mellett termést is hoznak. Az udvar azon részére, amit rendszeresen használunk: járunk rajta, gyerekek játszanak, stb. elsősorban olyan fát válasszunk, amelynek nem hullik a gyümölcse. Így megkíméljük magunkat a széttaposott termés eltávolításával járó kellemetlenségektől, a gyerekeket sem kell attól félteni, hogy darázsba lépnek.

 A mandula, mogyoró nem csak szép, de termése értékes vitamin és ásványianyag-forrás is. Tárolása sem okoz különösebb problémát. Mivel a mogyorócserje és a mandulafa, a dióval egyetemben nagy energiát hordoz, és ad le környezetének, mindenképpen érdemes belőle a pihenőkertbe ültetni, mert elősegíti a feltöltődést. A mogyoró, dió erősen árnyékol, és a frissen hullott levél gyomirtó hatású, ezért lehetőleg ne a díszgyep közepébe ültessük. Ha magasabbra metsszük, hogy beengedje a napfényt, és a lehullott leveleket gyakran összegereblyézzük, akkor nem lesz kopasz alatta a talaj. A mogyoró a kerítések mellett, vagy a telken beül térelválasztó sövényként is megfelelő.
Az alma termése kemény, és ha időben szedjük, kevés hullik le belőle, tehát ez is kerülhet a díszkertbe.  Árnyéka alatt helyet kaphat a homokozó, így a gyerekek egész nap védve vannak játék közben a tűző naptól.
A birs, és a naspolya olyan későn érik, amikor már kevés friss gyümölcsöt lehet találni. A naspolyabokrok virágzáskor a kert díszei, de a terméssel megrakott bokor is igen mutatós.


A déli megyékben megél a füge is, amely az alakító metszésen kívül szintén semmilyen kezelést nem igényel. Egzotikus dísze a kertnek, a korai fajták jó körülmények között évente kétszer is teremnek.
A húsos som szintén szép fácskává fejlődik, termése pedig értékes vitaminforrás. A belőle készült lekvár felséges a vadhúsokhoz.
A szőlőt felfuttathatjuk lugasnak, amely a pihenő árnyékolására, valamint optikai térelválasztóként is szolgálhat.
Kevésbé forgalmas helyre ültethetünk egyéb gyümölcsfát: kajszibarackot, őszibarackot, szilvát, cseresznyét, meggyet, körtét. Érdemes a kevésbé igényes régi fajtákat választani, mert azok kevesebb gondozást igényelnek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben.
A ribizli, az egres bokrai önállóan, vagy sorba ültetve díszítenek is, termést is adnak. Árnyékosabb, nedves helyen, megfelelő támrendszerre futtatva a tüske nélküli szeder és társai is bőven teremnek. A szeder, a málna azokon az árnyékos, félárnyékos, nedves helyeken érzi jól magát, ahol a legtöbb dísznövény csak sínylődik. A ribizlinek, szedernek, málnának nem csak a termését használhatjuk fel, a levelét gyógynövényként hasznosíthatjuk. Az utak melletti virágágyásban is megél a földieper.
Ritkán gondolunk a kert kialakításakor a teaként felhasználható gyümölcsfélékre: galagonya, kökény, csipkebogyó, pedig ezek többsége alkalmas sövény kialakítására. Felválthatják a drága, de szépségüktől eltekintve haszontalan és drága sövénynek való cserjéket. Aki látott már virágzó, vagy ősszel a sok piros bogyótól izzani látszó galagonyabokrot, amely még a költőket is megigézi, annak nem kell ezt bizonygatnom.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!