Szeptember az őszi kertészkedés egyik legizgalmasabb időszaka. Bár a nyár véget ér, még mindig számos zöldség és növény van, amelyet ilyenkor elültethetünk, hogy kihasználjuk a hűvösebb időjárás előnyeit. Az alacsonyabb hőmérséklet kedvez a növények gyökeresedésének, és a talaj nedvességtartalma is ideálisabb a csírázáshoz. Az őszi vetéssel friss zöldségeket szedhetünk még az első fagyok előtt, vagy biztosíthatjuk, hogy tavasszal korábban kezdődjön a szezon.

Zöldségek, amelyeket szeptemberben ültethetsz

Saláta: A saláták rendkívül jól bírják a hűvösebb időjárást, így szeptember tökéletes időszak a vetésükhöz. A fejes saláta és a rukkola gyorsan nőnek, és még az első fagyok előtt betakaríthatók. Fontos, hogy napos, jól vízelvezetett helyre ültesd őket, és rendszeresen öntözd a palántákat.

Spenót: A spenót az egyik legjobb őszi zöldség, mivel hűvös időben fejlődik a legjobban. A vetés után néhány hét alatt kikel, és friss levelei vitamindús kiegészítői lehetnek az őszi salátáknak.

Retek: A retek is remek választás szeptemberben, mivel gyorsan fejlődik, és akár 3-4 hét alatt betakarítható. Ez a hidegtűrő zöldség jól érzi magát a hűvös időben, így szeptemberi vetése még az első fagyok előtt termést hoz.

Kelkáposzta: A kelkáposzta igazi hidegtűrő növény, és az első fagyok után is folytatja a növekedést. A szeptemberi ültetéssel egész télen át friss zöldséget szedhetsz a kiskertedből. Nemcsak a levelei, de a szára is felhasználható különböző ételekben.

Fűszernövények őszi vetése

Petrezselyem: A petrezselyem jól bírja a hideget, így szeptemberben is elültetheted. Bár lassabban csírázik a hűvösebb időben, késő ősszel már szedheted is a friss leveleket, amelyek különböző ételekhez remek ízesítők lehetnek.

Snidling: A snidling, vagyis metélőhagyma is könnyen ültethető szeptemberben. Gyorsan kikel, és még a hűvösebb időben is növekszik. A friss hajtásokat salátákhoz, szendvicsekhez használhatod, de levesek és mártások ízesítéséhez is kiváló.

Virágok, amelyek szeptemberben ültethetők

Árvácska: Az árvácska az egyik legnépszerűbb őszi virág, amelyet szeptemberben ültethetsz. Hidegtűrő képessége miatt még az első fagyok előtt szépen virágzik, és a téli időszakban is megmarad. Az árvácskák színes virágai feldobják a kertet, és tavaszig is díszítik azt.

Tulipán hagyma: Bár a tulipán tavasszal virágzik, a hagymáit szeptemberben kell elültetni. Az őszi ültetés biztosítja, hogy a hagymák a tél folyamán megfelelően gyökeret verjenek, és tavasszal gyönyörűen virágozzanak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!