A kert folyamatos gondozást igényel, és erről az ősz beköszöntével sem szabad megfeledkezni. Az évnek ebben az időszakában begyűjtheted bizonyos egynyári növények magjait, hogy a következő tavasszal elültethesd azokat, de néhány új növényt is elültethetsz szeptemberben.

Mielőtt azonban hozzákezdenél az ültetéshez, fontos, hogy alaposan kitakarítsd a kertet. Vizsgáld meg a különböző virágokat és zöldségnövényeket, különös figyelmet fordítva a betegség esetleges jeleire, ugyanakkor gyűjtsd össze az elhalt leveleket és a gyomnövényeket.

Figyeld meg alaposan, melyik növények érzik jól magukat, és fejlődnek megfelelően, és melyek azok, amiket talán jobb helyre ültethetnél, vagy a helyükre valami más kerül

Szeptemberben előkészíthetjük a kertet a következő tavaszra. A metszéstől kezdve az általános takarításon át az új növények elültetéséig sok feladat vár rád, de az eredmény megéri a fáradtságot.

Ami a szeptemberben ültethető növényeket illeti, van néhány lehetőség, ami közül választhatsz:

 

Hagymás növények és virágok: tulipánok, nárciszok, jácintok és olyan virágok, amelyeknek át kell vészelniük a hideget, hogy virágozzanak. Figyelj arra, hogy a hagymák egészségesek legyenek, és ne betegítsék meg a többi növényt.

A rózsadugványok szeretik a szeptembert és különösen a nedves, de nem túl hideg időjárást. A dugványt ültessük homokkal kevert, tápanyagban dús földbe, amihez trágyát is adhatunk.

A dísz- vagy gyümölcscserjéket szintén elültethetjük szeptemberben, mivel ekkor elég meleg és nedves az idő ahhoz, hogy a gyökerek növekedjenek és átvészeljék a telet.

Szeptember közepén örökzöldeket és tűlevelűeket is ültethetünk.

A következő évre készülve ültethetsz körömvirágot, búzavirágot és más egyéves virágokat.

A szeptember nagyszerű időszak a saláta ültetésére is. Ez a növény nagyon gyorsan fejlődik, és az ültetéstől számítva mindössze körülbelül 30 nap múlva már betakaríthatjuk a termést.

A hűvös, enyhén fagyos időjárás ideális a kelbimbó számára is, amely tele van C-vitaminnal. A termékeny, jó vízelvezetésű talajt kedveli, és 18 és 24 centiméter közötti terjeszkedési lehetőséget kell biztosítani neki, hogy növekedése során szétterülhessen.

Retket is ültethetünk, akár ágyásokba, akár virágládába. Csak nedvesen kell tartanunk a talajt, és meg kell hagynunk a megfelelő távolságot az egyes növények között.

A fokhagymát legjobb emelt ágyásba ültetni szeptemberben, hogy a következő évben minél hamarabb betakaríthassuk.

A bazsarózsa szintén nagyszerű választás lehet. Ha ősszel elülteted, a következő tavasszal már korán gyönyörködhetsz a virágaiban. Nem túlságosan igényes növény, teljes napfényre és nedves, jól vízelvezető talajra van szüksége. Ültesd körülbelül 5 cm mélyre, és tarts körülbelül másfél méter távolságot az egyes növények között, hogy biztosítsd a megfelelő légáramlást.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!