Egy sor tévhit van, amit el kellene felejteni.

Tévhit, hogy kell a hó a vetéseknek. A téli csapadék eső formájában is kiváló a talaj mélyebb rétegeinek. A hó viszont óriási veszélyt jelent a gyümölcstermő növényekre, mivel hótakaró esetén 5-10 fokkal alacsonyabb éjszakai hőmérsékletek alakulnak ki, ami komoly téli fagykárokat tud okozni.

Tévhit, hogy a kártevőknek kell a hideg, sőt, a vírusok, baktériumok is jobban szaporodnak enyhe télen. Azok a kártevők, amelyek a hideget nem bírják, megfelelő helyre bújnak, amelyek pedig bírják a hideget, azoknak meg sem kottyan a -5,-10 fok.

Az a hideg, -20,-25 fok, ami jelentősen gyérítené a kártevőket, már a kártevők kártevőinek is problémát okoz, a gyümölcs- és szőlőültetvényekben téli fagykár lehetőségét is magában hordozza, illetve a növények védekezőképességét is legyengíti. A kártevők számát sokkal jobban befolyásolja az adott év időjárása a vegetációs időszakban.

A vírusok, baktériumok nem az enyhe időben szaporodnak jobban, sokkal veszélyesebb ránk nézve az a körülmény, amikor a nagy hidegekben testünk sokkal jobban lehűl, így a vírusok robbanásszerűen tudnak szaporodni egy bizonyos testhőmérséklet alatt. Ha igaz lenne, hogy az enyhe tél kedvez a megbetegedéseknek, akkor a mediterrán térségben minden télen járványok pusztítanának, mivel Olaszországban például olyanok az átlagos telek, mint amilyenek a mi legenyhébb teleink. Sőt, tessék megfigyelni azt, hogy enyhe telek képesek számottevő influenzajárvány nélkül elmúlni, amíg azt tapasztaljuk, hogy egy hidegebb téli időszak járványt vált ki a fentebb leírt okok miatt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!