Tanácsok a helyes gondozáshoz

A mikulásvirág  (Euphorbia pulcherrima) már nem csak piros fellevelekkel kapható, barackszínű és különböző árnyalatú sárgákat is találunk az üzletekben.

Vásárláskor alaposan nézzük meg a növényt, alsó levelei se legyenek száradtak, barna szélűek, levelein ne legyenek kártevők. Az üvegházi molylepke sajnos könnyen megtelepszik a mikulásvirágon. Ha otthon fedezzük fel, védekeznünk kell ellenük, mert igen gyorsan szaporodnak. A védekezésre a Vitaflóra Növénytisztító permet ideális megoldás, mert mérgező vegyi anyagok nélkül fejti ki hatását, lakótérben is biztonságosan alkalmazható. A permetet lemosásszerűen kell a kártevők által megtámadott növényre, illetve növényrészekre permetezni. Ne feledkezzünk meg a levelek fonákjáról se. A permet által bevont kártevők elpusztulnak, az általuk okozott sérülések gyorsabban gyógyulnak a bevonat hatására.

Lakásunkban világos, egyenletesen meleg (18-20°C) helyet keressünk a mikulásvirágnak, 23 fok feletti hőmérsékleten a növény megbetegedhet. Rendszeres öntözést igényel, de soha ne álljon vízben a cserép. Öntözővizébe kéthetente adagoljunk Vitaflóra Virágzásindító tápoldatot. A tápoldattal meghosszabbíthatjuk a virágzást, a benne lévő mikroelemek hatására a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Száraz levegőjű lakásban permetezéssel növeljük a levegő páratartalmát. Szellőztetéskor ügyeljünk, hogy ne kerüljön huzatba a növény, könnyen megfázik és hullatni kezdi leveleit. Jó körülmények között 4-6 hétig is díszlik.

Februárra elvirágzik, színes felleveleit ledobja, ilyenkor hűvösebb helyre (de legalább 10°C) állítsuk. Ebben a teleltetési fázisban a levelek elvesztése természetes, de kis odafigyeléssel következő decemberre ismét színes lakásdísszé válhat. Májusig alig öntözzük, éppen ne száradjon ki teljesen földje, a tápoldatozást is szüneteltessük. A majdnem kopár ágakat májusban a harmadáig vágjuk vissza. A vágások helyén megjelenő fehér tejnedv mérgező, ne érjen bőrhöz. Amikor megjelennek a kis levelek, 2 cm-rel nagyobb cserépbe (lehetőleg agyagcserépbe) ültessük, B típusú földbe, és ismét rendszeresen öntözzük. Hetente egyszer tápoldatozzuk, például a Vitaflóra virágos növény tápoldat összetétele tökéletesen megfelel igényeinek.

Nyáron tartsuk a növényt világos helyen, de ne a tűző napon. Akinek kertje van, kiteheti a szabadba, de a déli nap ne érje. Ősszel megpróbálkozhatunk az újravirágoztatással. A mikulásvirág rövidnappalos növény, vagyis a rövidülő nappalok (megvilágítás kevesebb, mint napi 10 óra) jelzik neki, hogy ideje virágozni. A színes fellevelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul.

Ezt a termesztő üzemekben sötétítéssel oldják meg, lakásban a mikulásvirág letakarásával serkenthetjük a virágzást, de a világos órákban szüksége van a fényre. Szeptembertől a Vitaflóra Virágzásindító tápoldattal biztosíthatjuk a virágzáshoz szükséges mennyiségű káliumot és foszfort. Amikor a színes fellevelek láthatóvá válnak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. Karácsonyra saját nevelésű, színes levelű mikulásvirágunk díszítheti az ünnepi asztalt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!