A mezei katángot népies nevén katángkórót, kávékatángot, vad cikóriát minden természetjáró ember ismeri: ez az a gyomnövény, amely az egész országban szántóföldeken, utak szélén, töltéseken, legelőkön, parlagterületeken, de még kertekben is megtalálható, és ritkásan ágas szárán a nyár közepétől az ősz végéig szép kék, kerek virágokat nyit. Nemesített változatának gyökerét pótkávé készítése céljából hazánkban is termesztik.

 

A kávépótló cikóriát már a 17. század óta használják, és termelése főként a napóleoni kontinentális zárlat idején lendült fel, amikor a tengerentúlról nem érkeztek babkávé szállítmányok Európába.

A katáng emésztést serkentő, étvágygerjesztő hatású, továbbá epe- és májbetegségek esetén alkalmazható. A népi gyógyászatban vizelethajtó szerként alkalmazzák.

Az 1932-es Kincseskönyv szerint pótkávé készülhetett cikóriagyökérből, fügéből, malátából, cukorfélékből, búzából, rozsból, árpából, kukoricából, répafélékből, gyümölcsökből, gyümölcsmagokból, tölgy- és bükkmakkból, gesztenyéből és csillagfürtmagból.

Katángtea készítés:

2 dl vízben forraljunk fel 1 szárított, apróra vágott katánggyökeret, és főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ízlés szerint édesíthető.

Amennyiben nincs kedve, lehetősége, türelme, stb. saját maga gyűjteni, aprítani, szárítani, pörkölni a katáng gyökeret, úgy válassza a kényelemesebb megoldást: keresse az üzletek polcain a „konyhakész”, ízletes és egészséges katáng kávé-készítményeket.

A cikória gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban. Tartalmaz még szénhidrátot, zsírt és fehérjét is, valamint kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint, de nátriumban szegény.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!