Ez az Indonéziából származó növény megjelenésével érdemelte ki magyar nevét: csodacserje vagy csodafa. A kertészetekben számtalan fajtájával találkozhatunk, pöttyös, foltos, csíkos mintázatú, rózsaszín, sárga, narancsszínű, piros és majdnem fekete, keskeny vagy széles, ovális vagy karéjos leveleikkel káprázatnak el. Érzékeny növény, inkább tapasztalt hobbikertészek próbálkozzanak tartásával.

Érdemes kisebb példányt választani belőle, és „kísérletezni”, hogy megtaláljuk lakásunkban az optimális helyét. A kisebb növényt könnyebben szállítjuk haza, egyszerűbb a lakásban is másik helyre állítani, ha elsőre nem találtuk meg a helyét. Az ára is jóval kedvezőbb, a nagyobb példányok, mint általában az igényes lassan növő fajták, jóval drágábbak.

A kroton (Codiaeum variegatum) egyenletes hőmérsékletet kíván, a huzatot nem tűri. Erre már szállításkor gondoljunk, különösen ha télen visszük haza. Ne elégedjünk meg egy celofán, vagy papírborítással, melegen „öltöztessük fel”. A lakásban olyan helyre tegyük, ahol állandó a hőmérséklet, 20oC körüli, sem szellőztetéskor, sem fűtéskor nem változik jelentősen. 18oC alatt könnyen megfázik, éjszaka sem lehet 16oC –nál hűvösebb. A párás meleget kedveli, naponta permezzük leveleit. Vigyázat, a csapvíz foltokat hagy a levélen, használjunk lágy vizet! Ha a környezetébe erősebben párologtató növényeket állítunk, kedvező mikroklíma alakul ki krotonunknak. Világos, de a tűző naptól védett helyet keressünk a növénynek, különben a levélzet zöld marad, nem alakulnak ki a karakteres színek. A földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, de a pangó víz károsíthatja gyökereit. Az öntözővíz hőmérséklete ne legyen sokkal hidegebb a levegő és a talaj hőmérsékleténél, mert a gyökerek is érzékenyek a hidegre. A nyári melegben akár kétnaponta öntözzük meg. Nyáron hetente, télen a hőmérséklettől függően 2-3 hetente tápoldatozzuk.

Általában elég két évente átültetni a krotont, idősebb töveknél megfelelő tápoldatozás mellett elég a tavaszi felszíni talajcsere. Dugványozással szaporítható, de magas talajhőmérsékletet és páratartalmat kíván. Használjunk gyökereztetőport. A növény nedve mérgező/allergizáló hatású, alaposan mossunk kezet, ha dugványozáskor, vagy levél megsértésekor a nedve bőrünkhöz ér! Gyerekektől, háziállatoktól tartsuk távol a növényt. Ha a növény nem érzi jól magát, leveleit lehullatja. Ha a levél széle megbarnult, az alacsony páratartalom, vagy tápanyaghiány okozta a bajt. Ha a levél ép volt, a növény valószínűleg huzatot kapott. Ha a levelek zöldek maradnak az idősebb példányokon is, kevés a fény, vagy túl sok nitrogént kapott a kroton. Ha meleg helyen túl száraz a levegő, takácsatka, tripsz, vagy akár pajzstetű is megtelepedhet a növényen. Langyos vízzel mossuk le a kártevőket, és gazdaboltokban beszerezhető permetszerrel kezeljük a növényt. A tartási körülmények javításával megelőzhetjük a további bajt.
A csodacserje valóban sok figyelmet, rendszeres gondoskodást igényel, de csodaszép színekkel hálálja meg az ápolást.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!