Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő. Készítsd el te is!
Hozzávalók:
Minél több pitypanggyökér
Elkészítés:
Ássunk ki minél több pitypanggyökeret. Én legalább 2-3 kg mennyiséggel dolgozom.
Nagyon alaposan mossuk meg, távolítsuk el az összes földet.Távolítsuk el az esetleg rajta maradt zöld részeket és vágjuk fel hasábszerű darabokra.
Hagyjuk száradni a napon két órát
Vágjuk fel egészen apró darabokra a megszáradt gyökereket és tegyük egy sütőtálcára és 30 percig süssük 100OC-on.
A gyökereknek barnának kell lenniük és teljesen meg kell száradniuk.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd darálón őröljük finomra, kávészerűre.
Ezután másodszor is tegyük vissza a sütőbe és 5 percig süssük még 100-120 fokon.
Jól záródó edényben tároljuk!
A pitypangkávé elkészítése:
Tegyünk 6 evőkanál gyermekláncfű kávéőrleményt 500 ml forrásban lévő vízbe, és hagyjuk ázni 30 percig. Szűrjük le egy edénybe, és melegítsük újra a kívánt hőmérsékletre. Ízlés szerint tejjel és mézzel tálaljuk.
Milyen gyógyhatásai vannak?
Méregtelenítő tulajdonságai mellett a pitypanggyökér kávé segíthet csökkenteni a gyulladásokat, segít a székrekedésben, valamint olyan prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogatják az egészséges bélrendszert. A 2-es típusú cukorbetegség korai szakaszában diagnosztizáltak számára is ajánlott, mivel normalizálhatja a vércukorszintet.
Mikor gyűjtsük?
A gyermekláncfű, ugyanúgy, mint a fekete nadálytő, vagy bármelyik gyógynövény, melynek a gyökerét használjuk, ősszel a tavaszi „ébredéshez” szükséges tápanyagokat a gyökerében raktározza. Ezért fontos, hogy a pihenő időszakban, vagyis késő ősztől kora tavaszig gyűjtsük a gyermekláncfű gyökerét. Ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag tartalma.
Késő ősszel száradás után, amikor elhalnak a föld feletti részek, indulhat is a gyermekláncfű gyökerének gyűjtése. Ilyenkor sokkal könnyebben felismerhető még, mint tavasszal.
Amennyiben mégis tavasszal szeretnénk gyűjteni, érdemes még ősszel megjelölni a gyűjtőhelyet.