11 olyan hatás, amit kevesen ismernek a népszerű fűszerrel kapcsolatban.

Ez az élénksárga fűszer gyakran alkalmazott összetevő az indiai, délkelet-ázsiai és közel-keleti konyhákban. Évszázadokon keresztül használták azonban gyógyszerként is, elsősorban légzési problémák kezelésére.

Az utóbbi időben a kurkuma sűrűn emlegetett fűszer, mint szuperélelmiszer, amely képes leküzdeni a rákot, enyhíteni a depressziót, s még számos más előnye van. Lássuk, mi mindent tehet az egészségünkért.

Depresszió ellen: a kurkuma számos vegyülete segít fenntartani az egészséget – a legismertebb közülük a kurkumin. A lehetőség, hogy képes enyhíteni a depressziót és elősegíteni az antidepresszánsok jobb működését, még a tudósokat is meglepte. A kutatási eredmények azonban eddig vegyesek.

.Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség esetén: a kurkumin előnye, hogy élen jár a gyulladások leküzdésében és a vércukorszint szinten tartásában, ezért meglehetősen hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kezelésében.

Egy tanulmány során, melyben 240 prediabéteszes felnőttet vizsgáltak, megállapították, hogy csökkent a cukorbetegség kialakulásának az esélye, miután 9 hónapon át szedtek kiegészítésképpen kurkumint. A kutatások folyamatban vannak, eddig azonban sok tanulmányt csak állatokkal, nem emberekkel végeztek.

Vírusos fertőzések ellen is bevethető: rossz idő esetén érdemes kortyolni egy kis kurkuma teát. Nagy előnye ugyanis, hogy a benne levő kurkumin miatt jól jöhet számos vírus, köztük a herpesz és az influenza elleni küzdelemben.

Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb kutatást laboratóriumi keretek között és nem embereken végezték a szakemberek. A kurkuma csupán nagyjából 3 százalék kurkumint tartalmaz – a szervezet nem szívja fel jól ezt az összetevőt, így az alkalmankénti csésze tea nem lesz mindenre gyógyír.

Segíthet a premenstruációs szindróma (PMS) esetén: egy nemrégiben készült tanulmány, amely három menstruációs cikluson keresztül követte a nőket, kiderítette, hogy a kurkumin-kiegészítők segítettek enyhíteni a PMS tüneteit. Tengerimalacok és patkányok izmain végzett tanulmányok azt sugallják, hogy a kurkuma a menstruációs görcsöket is enyhítheti.

A magas koleszterinszint ellen: máig vitatott a kurkuma előnye a szívre vonatkozóan. Az ezzel kapcsolatos kutatások eredményei ugyanis vegyesek. Egyes tanulmányok szerint a kurkuma csökkentheti az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, míg mások arra a következtetésre jutottak, hogy a fűszernek ilyen hatása nincs.

Hatásos lehet Alzheimer-kórra: az Alzheimer-kórral küzdő emberek tulajdonképpen krónikus gyulladásban szenvednek – a kurkuma pedig a jelek szerint természetes gyulladáscsökkentő hatással bír.

Ízületi gyulladás ellen: a kurkuma ígéretesnek bizonyult az ízületi fájdalmak, a merevség és a gyulladások enyhítése terén. További kutatásokra van szükség azonban ahhoz, hogy a kurkuma az ízületi gyulladások egyik leghatékonyabb kezelésévé válhasson. Bátran kipróbálhatjuk azonban az ízületi fájdalmakra – sőt, segíthetünk a szervezetnek felszívni a természetes kurkumint, ha a kurkumát fekete borssal együtt fogyasztjuk.

A rák ellen: laboratóriumi és állatkísérletek során a kurkuma megállította a daganatsejtek növekedését, segítette a méregtelenítő enzimek jobb működését, sőt számos más előnyt is rögzítettek a tudósok.  

Nem tudják azonban a tanulmányok megítélni, mi történik az emberi szervezetben, ha valaki kurkumát eszik. Ezenkívül fennáll annak a lehetősége, hogy a kurkuma befolyásolja egyes kemoterápiás gyógyszerek hatását.

Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén: a korai kutatások – beleértve egy 207 felnőtt bevonásával végzett tanulmányt, valamint egy patkányokkal folytatott kísérleti vizsgálatot -, rámutattak, hogy a kurkuma segíthet az IBS-tünetek kezelésében, például a hasi fájdalom enyhítésében.

Fejfájásra: mivel a kurkuma a gyömbér rokona – s utóbbi jól ismert természetes fejfájás elleni gyógyír -, nem meglepő, hogy a fűszer fejfájás csillapítására is ajánlott, különösen migrén esetén.

Pattanáskezelésre: a kurkumából készített maszk bőrre kenése vagy a fűszer fogyasztása segít a makacs pattanások leküzdésében. Előnye talán az, hogy a kurkuma antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!