Kevesen termesztik, és kevesen fogyasztják, pedig igazi reformkonyhás zöldség a mángold. Nagyon egyszerűen és gyorsan készülhet belőle körítés, de kiválóan tölthető is nagy leveleibe zöldség, gomba, rizs, vagy őrölt hús. Vastag levélnyeleit a spárgához hasonlóan készíthetjük el.
Táplálkozási, élettani értéke jelentős, magas az A- és a C-vitamin-tartalma. Értékes szerves savakat (alma-és citrom-, valamint oxálsavat) tartalmaz, ízletes és könnyen emészthető. A spenót, a spárga és a rebarbara összes jó tulajdonságát képviseli. A leveleiből ízletes főzelék készíthető, mivel íze a spenótéhoz hasonlít, csak erőteljesebb ízvilágú, levélnyele pedig a spárgához hasonló módon készíthető el.
A legegyszerűbben felnevelhető főzeléknövények közé tartozik. A talajban nem válogat, de a legjobban a meszes talajokon fejlődik, ha ezeknek bőséges a humusztartalma. Tavaszi vetése, kora nyári palántázása a hagyományos.
Termesztése
A mángold kétéves növény, tehát első évben gyökereit és lombozatát, második évében magszárát fejleszti ki. Ételeinkbe leveleit, levélnyeleit használjuk, így első évben szüretelhető. A mángold 60-80 cm magasra nő.
Tenyészideje 90-120 nap. Ennyi idő után már szedhetjük húsos, sötétzöld, vagy lilás, a cékláéhoz hasonló színű, bordázott leveleit. A bordó, lila, piros fajták illata intenzívebb, mint a zöldeké.
Nagy a fajtaválasztéka. Kezdőknek a Jessica fajta ajánlott. Gyorsan nő, nagyon dekoratív. Az egyenesen felálló fehér szárán sötétzöld, bőrszerű leveleket hoz. Egy tő akár 1 kg-os súlyúvá is fejlődhet. Nem kell azonban tövestől felszedni, elég a legfejlettebb leveleket letörni róla. Takarással áttelel!
A Lucullus sárgászöld, fodros levelű fajta. Vékony erezetű levele és levélnyele egyaránt ízletes. Bőtermő, kiadós.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
- Élénkítő
szerves savak és magas C-vitamintartalma miatt több van benne, mint a paradicsomban - Emésztést elősegítő
sok benne a pektin - Fogyást segítő
alacsony kalóriatartalom, sok rost - Jó a szemre, a körömre, a hajra
Karotin-A-vitamin tartalom miatt - Bőrvédő
Karotin,- A-vitamin tartalma miatt - Antioxidáns tartalma
egészségesen tart, erősíti immunrendszert, megköti a szabad gyököket (megvéd a daganatos megbetegedésektől) - Csonterősítő
K-vitamin - Szabályozza a vércukor szintet
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Jó hatással van a keringésre és a vérnyomásra, a vérerek rugalmasak maradnak
- Serkenti az agyműködést és az idegrendszer működését
- Rugalmasan tartja az izmokat
- Fentiek miatt lassítja az öregedés folyamatait
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!Egy csésze mángold fedezi a napi kálium szükségletünket.