Kevesen termesztik, és kevesen fogyasztják, pedig igazi reformkonyhás zöldség a mángold. Nagyon egyszerűen és gyorsan készülhet belőle körítés, de kiválóan tölthető is nagy leveleibe zöldség, gomba, rizs, vagy őrölt hús. Vastag levélnyeleit a spárgához hasonlóan készíthetjük el.

Táplálkozási, élettani értéke jelentős, magas az A- és a C-vitamin-tartalma. Értékes szerves savakat (alma-és citrom-, valamint oxálsavat) tartalmaz, ízletes és könnyen emészthető. A spenót, a spárga és a rebarbara összes jó tulajdonságát képviseli. A leveleiből ízletes főzelék készíthető, mivel íze a spenótéhoz hasonlít, csak erőteljesebb ízvilágú, levélnyele pedig a spárgához hasonló módon készíthető el.

A legegyszerűbben felnevelhető főzeléknövények közé tartozik. A talajban nem válogat, de a legjobban a meszes talajokon fejlődik, ha ezeknek bőséges a humusztartalma. Tavaszi vetése, kora nyári palántázása a hagyományos.

Termesztése

A mángold kétéves növény, tehát első évben gyökereit és lombozatát, második évében magszárát fejleszti ki. Ételeinkbe leveleit, levélnyeleit használjuk, így első évben szüretelhető. A mángold 60-80 cm magasra nő.

Tenyészideje 90-120 nap. Ennyi idő után már szedhetjük húsos, sötétzöld, vagy lilás, a cékláéhoz hasonló színű, bordázott leveleit. A bordó, lila, piros fajták illata intenzívebb, mint a zöldeké.

Nagy a fajtaválasztéka. Kezdőknek a Jessica fajta ajánlott. Gyorsan nő, nagyon dekoratív. Az egyenesen felálló fehér szárán sötétzöld, bőrszerű leveleket hoz. Egy tő akár 1 kg-os súlyúvá is fejlődhet. Nem kell azonban tövestől felszedni, elég a legfejlettebb leveleket letörni róla. Takarással áttelel!

A Lucullus sárgászöld, fodros levelű fajta. Vékony erezetű levele és levélnyele egyaránt ízletes. Bőtermő, kiadós.

Egészségre gyakorolt jótékony hatása:

  • Élénkítő 
    szerves savak és magas C-vitamintartalma miatt több van benne, mint a paradicsomban
  • Emésztést elősegítő
    sok benne a pektin
  • Fogyást segítő
    alacsony kalóriatartalom, sok rost
  • Jó a szemre, a körömre, a hajra
    Karotin-A-vitamin tartalom miatt
  • Bőrvédő
    Karotin,- A-vitamin tartalma miatt
  • Antioxidáns tartalma
    egészségesen tart, erősíti immunrendszert, megköti a szabad gyököket (megvéd a daganatos megbetegedésektől)
  • Csonterősítő
    K-vitamin
  • Szabályozza a vércukor szintet
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Jó hatással van a keringésre és a vérnyomásra, a vérerek rugalmasak maradnak
  • Serkenti az agyműködést és az idegrendszer működését
  • Rugalmasan tartja az izmokat
  • Fentiek miatt lassítja az öregedés folyamatait

Egy csésze mángold fedezi a napi kálium szükségletünket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!