Nézd meg a felsorolást!

Köztudott, és több ízben írtunk már mi is arról, hogy milyen jól lehet hasznosítani a konyhai hulladékot a kertben, elég, ha csak a tojáshéjra, kávézaccra, zöldségek maradékaira gondolunk. Ám az már kevésbé ismert tény, hogy a kávézacc nem tesz jót minden növénynek, vannak olyanok is, amikre nem szabad rászórni. A kávéval ugyanis komoly károkat okozhatunk növényeinknek, ha nem a megfelelőeknél használjuk, vagy ha túl nagy mennyiséget alkalmazunk belőle.

A kávézacc savas kémhatása nem minden növény számára ideális.

Hogyan használjuk a kávét a kertben?

A kávézacc kiváló hatással van a savas közeget kedvelő növényekre, hiszen remek nitrogénforrás, javítja a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok szaporodását.

  • A kávézacc szerves anyagként is felhasználható. Keverjünk össze 1 rész kávézaccot 3 rész kerti földdel, és 3-4 havonta egyszer adjuk a növényeink talajához.
  • Az is jó ötlet, ha kávézaccot teszünk a komposztba. 2-3 havonta egyszer használjuk a növényeknél.

Fontos tudni: fiatal növényeknél és a palántáknál nem szabad kávézaccot használni!

Melyik növényeknek tesz jót a zacc?

Hortenzia: Késő ősszel adhatunk kávézaccot a hortenzia körüli talajhoz, és évente 2-3 alkalommal megismételhetjük a műveletet. A kávézacctól a virágok színe is megváltozhat.

Azálea: Ez a savkedvelő növény szereti, ha zaccot adunk a földjéhez. 4-6 havonta keverhetünk egy marék kávézaccot a földjébe, hogy fokozza a virágzást és a színeket. Érdemes észben tartani, hogy ha a talajban magas a nitrogéntartalom, a kávézacc meggátolja az azálea virágainak növekedését.

Gyöngyvirág: Ezt a virágot is táplálhatjuk zaccal, ha 2-3 havonta egy marékkal teszünk a földjéhez, vagy a főzött kávéból visszamaradt vízzel locsolunk. Fokozza a növekedést.

Áfonya: Az áfonya állandó nitrogénellátást igényel, és szereti a savas talajt. Ez a növény mindenképp a kávézaccot kedvelő növények listájának élén áll, és biztosan rengeteg bogyót növeszt, ha 4-6 hetente kávévízzel kezeljük.

Magyal: Terítsünk egy marék kávézaccot a magyalcserjék tövébe a sűrű levelek és a legjobb bogyótermés érdekében. Ismételjük a műveletet 5-8 hetente.

Rózsák: A rózsák szeretik a nitrogént és a savas talajt. Gyönyörű virágokban gyönyörködhetünk, ha növényenként 4-6 hetente egyszer fél csésze feketekávé vizét rájuk locsoljuk.

Karácsonyi kaktusz: Havonta egyszer öntözzük meg a karácsonyi kaktuszt kávéval dúsított vízzel. Ez felgyorsítja a növekedést, és a csodálatos virágzáshoz is hozzájárul.

Filodendron: Adjunk hozzá egy marék kávézaccot a virág földjéhez 4-6 havonta, hogy a levelek bokrosabbak legyenek. Havonta egyszer kávévizet is használhatunk.

Fokföldi ibolya: A fokföldi ibolyák szeretik a savban és nitrogénben gazdag termesztőközeget, és ha 4-6 hetente őrölt kávét adunk a talajhoz, az elősegíti a növény fejlődését és színes virágok növekedését.

Ciklámen: A sűrű növekedést elősegítheti, ha a ciklámen virágzási időszakában 2-3 hetente egyszer kávés vízzel öntözünk.

Majomfa: A majomfák is szeretik a nitrogént, mivel fokozza a vastag szár és a levelek növekedését. Havonta öntözhetjük kávés vízzel.

Anyósnyelv: Az anyósnyelv időnként viseli el a kávés vizet. Készítsünk oldatot 1 rész kávéból és 2 rész vízből, és 4-5 hetente egyszer öntözzünk vele.

Mely növények nem szeretik a kávézaccot

A túlzottan savas talaj elpusztíthatja vagy akadályozhatja az olyan növények növekedését, mint az

  • orchidea,
  • rozmaring,
  • muskátli.
  • spárgapáfrány,
  • kínai mustár,
  • olasz perje,
  • levendula.

De a paradicsom alá sem szabad tenni. A túlzottan savanyú közeget nem kedvelő növények növekedését a kávézacc és a miatta megváltozott talaj pH is hátráltathatja.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!