Komoly bírság járhat érte, ha nincs engedély.

Az ember nem szívesen vágja ki a kertjében vagy a háza előtt álló fákat, de időnként szükség van rá, mert már túl nagyok, vagy épp kell a hely más célra. Azt gondolhatnánk, hogy magánterületen elég kihívni egy favágót, aki elintézi a dolgot. Ám ebből baj lehet!

Ugyanis a legtöbb önkormányzat rendelettel szabályozza az eljárást. 

Hogy vághatsz ki veszélyes fákat?

A közterületen álló fákkal kapcsolatban egyértelmű a rendelkezés, ezek kivágására csak a jegyző adhat engedélyt, és csak nagyon indokolt esetben, az pedig nem számít, hogy az adott fa a te ingatlanod előtt áll, és rontja a kilátást, vagy esetleg te magad ültetted.

Az indokolt eset általában összefügg potenciális egészségügyi vagy vagyoni kár okozásával - például, ha a fát megdöntötte egy vihar, és így veszélyes a házra és a benne lakókra. Érdemes belekalkulálni, hogy az engedélykérelem illetéke 3000 forint.

Magánterületen más a helyzet. Itt ugyanis a helyi önkormányzat rendelkezhet, hogy engedélyhez köti-e a kivágást. Ha az ingatlanodon nincs megfelelő számú fa, akkor az önkormányzat akár arra is kötelezhet, hogy a kivágott helyett ültess egy másikat. Sőt, ha engedély nélkül vágod ki a növényt, a kivágott famennyiség háromszorosát is visszaültettethetik, vagy megtéríttethetik veled. Ha erre kerülne a sor, érdemes átgondolni az új fa ültetésekor, hogy nem fog-e néhány éven belül problémát okozni, például nem vet-e túl nagy árnyékot a házra, és eszerint megválasztani az új csemete helyét, hogy az biztosan ne legyen útban, és sokáig nyugodtan fejlődhessen.

Az engedély nélküli fakivágás büntetési tétele önkormányzatonként változó. Budapest belvárosában például  a kivágott fa helyett visszaültetendő fák darabjának megváltási értéke – 20-25 cm-es törzskörmérettel – bruttó 270 ezer forint. Ha ennél nagyobb volt a kivágott fa (tehát 5-10 évnél idősebb), akkor arányosan növekszik a korral a fizetendő összeg. Még a cserjéért is fizetni kell, annyit, amennyibe egy új cserje kerül.

Egy másik fővárosi kerület rendelete nem ilyen szigorú: mérettől függetlenül 38 ezer forintot a befizetendő összeg, míg a cserjék 5 ezer forintért vághatók ki.

Ezért mielőtt nekiállnánk kivágni a fát, tájékozódjunk, hogy vajon településünkön van e speciális rendelet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!