Fáj a térde vagy fáj a csuklója? Nagy valószínűséggel izületi probléma húzódika háttérben.
A csontok és a porcok jelentős részét rugalmas fehérjék alkotják, melyek nélkül azok már egy egyszerű ütéstől is szilánkokra törnének. Az e fehérjékből álló zselatin segítséget jelent az ízületi panaszok estén.
A kopásos ízületi megbetegedések ötven felett az egyik leggyakoribb betegségnek számítanak és általában a porcok károsodását jelentik. Ízületi fájdalom olyankor jelentkezik, ha az izmok nem tudják a test alapvető felépítése szerint megfelelő módon mozgatni a csontokat. Ebben az esetben a szervezetünk elég fájdalmas vészjelzéseket ad, amit, ha nem veszünk figyelembe további ízületi károsodáshoz vezet.
Ízületi betegségre vannak ismert házi praktikák, mint a jegelés, melegpakolás vagy az ízület átmeneti pihentetése. Meleg pakolás vagy borogatás krónikus fájdalom, gyulladás esetén a legjobb, hogy például az izomgörcs csökkenjen. Jeges pakolás akut ízületi gyulladás, ínhüvelygyulladás, isiász okozta fájdalom esetében jó.
Egyre több helyről lehet hallani mostanában, hogy az ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésének legjobb módszere a háztartási vagy étkezési zselatinból készült pakolás. A módszer logikusnak tűnhet, ráadásul olcsó is, érdemes kipróbálni.
A zselatint vagy zselatintartalmú készítményeket már meglehetősen régóta alkalmazza gyógyhatású anyagként az emberiség. Már a XII. században Hildegard Bingen úgy írta le borjúbőrből és porcokból készült főzőlét (mi talán kocsonyának neveznénk), mint ami alkalmas gyógyszere lehet az ízületi fájdalmaknak. A latin országokban a zselatin a haj és a köröm növesztésének évszázadok óta bevált eszköze.
Külsőleg és belsőleg egyaránt hasznos
A zselatin emésztése tökéletesen biztonságos, mellékhatásokkal nem kell számolnunk, ráadásul a szaküzletekben is kapható zselatintartalmú termékek könnyen felszívódnak, bevitelük egyszerű, és ha ez önmagában nem lenne elég, a zselatin mellett további, az ízületek egészséges fejlődését elősegítő vitaminokat illetve ásványi anyagokat tartalmaznak.
A boltokban kapható étkezési zselatint állati eredetű csontból készítik. Ez az, ami a kocsonyás állagot biztosítja a számára. Mivel az ízületi fájdalmat porckopás okozza, illetve, hogy a csontban nincs megfelelő mennyiségű kálcium és ezt a csont az ízületből vonja ki, logikus, hogy ezt helyileg akarják pótolni. Így bármilyen boltban vásárolható étkezési zselatinból el lehet készíteni egy adagot és hagyni kell kihűlni, de még folyós állapotban az érintett testrészre például térdre kenni és rajta hagyni közel 45 percet (az idő fontos,ezt be kell tartani). A megmaradt mennyiséget a hűtőben kell tartani és mindig felhasználás előtt a mikróban picit felmelegíteni és ismét kenni oda ahol szükséges!
Aki próbálta, állítja, hogy a módszer akkor működik jól, ha szinte az összes mennyiséget felszívja a fájó terület.
A megmaradt vékony hártyát egyszerűen csak le kell húzni.
Egyre többen osztják meg a tapasztalataikat a neten a zselatin ízületekre gyakorolt csodás hatásával kapcsolatban:
„Minden reggeli közben megeszek egy teáskanál zselatint. Mostanában már ékpárna nélkül is tudok ülni, folyamatosan enyhülnek a panaszaim. Nem rohamléptekkel, de határozottan egyre jobb és jobb. Káros mellékhatást egyenlőre nem tapasztaltam, sőt. Erősebbek a körmeim, kevésbé hullik a hajam. És nem fájdalomcsillapítókon kell élnem.'
'Nagyon jó! Már régen szenvedek a vállfájástól sok mindent kipróbáltam a zselatinkúrát 2 napja csinálom és már tudtam éjjel aludni!”
Aki belsőleg fogyasztaná a zselatint, nyugodtan ízesítheti. Lehet belőle „gumicukrot” készíteni, így könnyebb megenni. Ehhez fel kell forralni meleg vízzel (a tasakon található útmutatás szerint), kedvünkre ízesíteni, majd jégkocka vagy bonbon készítő formába önteni, megszilárdítani, és kész is.
Még egy hasznos tanács ízületi fájdalmak esetére:
Amikor fellángol az ízületi gyulladás, érdemes csípősebb ételeket enni. A cayenne bors, a chili vagy a gyömbér olyan összetevőket tartalmaz, melyek enyhítik a duzzanatokat és gátolják az agyban az egyik fájdalmat közvetítő vegyület hatását.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!