Nem csak a temetőbe való!

 Régebben kertben a nagyvirágú fajtákat nevelték, általában temetői virágként. Az áruházak kínálatában megjelenő gömb formájú növények azonban megváltoztatták a krizantém megítélését.

Hófehér, halványsárga, napsárga, rózsaszín, lila, krémszínű, kis- és nagyvirágú, bozontos fejű vagy margarétaszerű, ezernyi féle krizantém, tartásuk mégis egyszerű.
Vásárlás után távolítsuk el csomagolást a növényről, mert ha befülled, a levélzet fogékony a gombabetegségekre. Általában magas tőzegtartalmú ültetőközegben jut el a vásárlókhoz, ezért nagyon fontos a rendszeres öntözés és tápoldatozás. Földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, de ne öntözzük túl. Ha mégis kiszáradna, rövid időre merítsük cserepét szobahőmérsékletű vízbe.  Hűvösebb szobában hosszabb ideig virágzik, 20oC felett gyorsan elnyílik. Színes dísze a lépcsőházaknak, bejáróknak, de a szabadban virágzókat védeni kell a fagytól. Már a talajmenti fagytól megbarnulnak virágszirmai. Éjszakára vigyük be, vagy takarjuk be. Óvjuk a közvetlen tűző napsütéstől.
Rendszeresen csípjük ki az elhervadt virágokat, ezzel is segítjük, hogy kinevelje a még zárt bimbókat. Ha elvirágzott, vágjuk vissza a szárát, majd hűvös, de világos helyen teleltessük, mérsékelten öntözzük. Lakásban nehéz újra virágzásra bírni. Fagyok után félárnyékos helyre kiültethetjük a kertbe. Általában erőteljesebben növekszik, mint cserépben, de legtöbbször megtartja formáját. A kerti krizantémhoz hasonlóan késő ősszel virágzik, a virágképződés csak akkor indul meg, amikor rövidülni kezdenek a napok. (Üvegházakban árnyékolással és a hőmérséklet szabályozásával „indítják” a virágzását.)

Általában fagytűrő fajtákat vásárolhatunk, de a kertbe kiültetett krizantémok tövét télre érdemes betakarni kerti lombbal. Tavasszal időben távolítsuk el a takarót. Június közepéig alakíthatjuk a növényt, a visszametszés hatására bokrosabb lesz. Később már csak a felesleges bimbókat csípjük ki. A meghagyott virágok hosszabb szárúak és nagyobbak lesznek. Az egyenes szárú, vágott virágnak szánt növényt támasszuk meg, hogy szára ne görbüljön. Nyáron se száradjon ki a földje, de a pangó vizet nem szereti.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!