Hozzávalók:
- 2 adag száraz élesztő
- 1000 ml víz, meleg
- 500g bl55 -ös típusú búzaliszt
- 500g rozsliszt
- 20g só
- 250 g más gabonák vagy fűszernövények
- 3 evőkanál ecet (gyümölcs- vagy borecet)
A 2 zacskó száraz élesztőt egy nagy tálban habverővel elkeverjük a vízben. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a mixerrel és a tésztakampókkal jól összegyúrjuk. (Ne lepődj meg: ragacsos lesz a tészta!)
A tésztát kivajazott tepsibe tesszük, és 190°C-on egy órán át sütjük. A sütőt nem kell előmelegíteni. Ezután kapcsoljuk a sütőt, hagyjuk a kenyeret további 10 percig pihenni. Ha a kenyér kihűlt, könnyen le is fagyasztható.
Munkaidő kb. 20 perc
Pihenőidő kb.10 perc
Főzési/sütési idő kb.1 óra
Teljes idő kb. 1 óra 30 perc