Az elmúlt évtizedekben a termőterületeken a talaj minősége sokat romlott a kizsákmányoló gazdálkodásnak és a műtrágyázásnak köszönhetően. Sok helyen összetömörödött, rossz a víz- és levegőháztartása, vagy éppen elporosodott.

A föld termőképességét biztosító humusz réteg elszegényedése országos probléma. Nemrég egy ügyfelem bevizsgáltatta laborban a kertjébe hozott friss termőföld (ígéretes sötét színű, morzsalékos talaj) humusztartalmát. Az eredmény lesújtó volt: mindössze 1%-os volt a humusz koncentrációja.

Miért kell humusz a talajba?

Miért nem elég a növények növekedéséhez optimalizált műtrágya biztosítása? A válasz egyszerű: a talaj és a növény gyökereinek kapcsolatában keresendő. Önmagában a gyökér nem képes minden tápanyagot felvenni a földből. Bizonyos esetekben szüksége van arra, hogy átalakítva, szerves formában kapja meg az adott alkotót. Az átalakításhoz pedig a talajban élő jó mikroorganizmusok jelenléte szükséges.

És ebben van hiány. A műtrágyázás hatására ezek a talajélet alkotók egészen egyszerűen éhen haltak. Így a talajban túlsúlyba kerültek a különböző patogének, amelyek például a gyep gombás betegségeiért felelnek.

A megbomlott talajélet egyensúly helyreállításával szinte csettintésre megszűnik minden egyéb tünet is:

- a gombás fertőzések,

- a maguktól kiszáradó, öntözött tuják rejtélye,

- a kondíciótlan, beteges, foltos gyep problematikája

Az elmúlt 3 évben számos kertben kísérleteztünk a talajgyógyítás új módszerével. Korábban csak a szerves trágyázásra való áttérés és a talajjavítók (DCM Antagon és Vivisol) alkalmazása volt a kezünkben fegyverként, ezekkel azonban lassan, 1-2 szezon alatt, ismételt kezelésekkel lehetett célt érni.

Tavaly debütált a saját fejlesztésű Esstence termékcsalád, amelynek tagjai kifejezetten a különböző talajélet egyensúly megbomlási problémákra adnak megoldást. A gilisztahumusz kivonatot tartalmazó növénykondicionálók támogatják a talajban élő jó mikroorganizmusok szaporodását.

Ha ezt az intenzív talajjavítást szerves trágyázással segíti, akár heteken belül látványos javulások érhetőek el.

Mit tegyen, hogy helyreállítsa a talajéletet?

A talajjavítás 2 fontos lépésből áll:

- a szerves tápanyagok biztosításából, ami nem csak a növényeket, hanem a talajban élő mikroorganizmusokat is táplálja (pl. Italpollina csirketrágya, DCM Vivisol talajjavító, Prohumin folyékony humusz).

- a talajélet visszatelepítése és az egészséges egyensúly visszaállítása (Esstence Origo Sprint gyorsregeneráló növénykondicionáló a talajélet egyensúly visszaállítására).

Grátiszként bevethető az Amalgerol talajkondicionáló, ami az összetömörödött föld levegő- és vízháztartását javítja.

Azokban a kertekben, ahol egészséges talajélet egyensúly van, a növények sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel, kártevőkkel szemben, egyenletesebben fejlődnek. Ráadásul a természetes, vegyszermentes kertápolásnak köszönhetően szerettei és Ön is bármikor nyugodtan használhatja a kertet. Nem kell napokig kerülnie, elzárnia házikedvenceit amíg például egy gombaellenes permetszer felszívódik.

Vágjon bele bátran a talajjavítás lépéseibe, a humuszréteg szerves trágyával való visszaállításába és a jó talajélet támogatásába és tapasztalja meg, hogy a kert kevés munkával is lehet csodaszép!

Egészséges, szép zöld gyepet és kiváló kondícióban lévő növényeket kíván:

Molnár Gábor Éva a füvesasszony

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!