Évente több mint 1,5 métert nő!

A kertes ház, nyaraló, hétvégi ház tulajdonosoknak az egyik legnagyobb dilemmája, hogyan védje meg portáját a kíváncsi szemek elől, illetve, hogyan mérsékelje az utca zaját, a porát.  
Persze kézenfekvő megoldás egy „égig érő” kerítés, de anyagilag sem kis beruházás, ráadásul sokszor engedélyköteles is.
Viszont a zöld sövényhez nem kell építési engedély, és tudja mindazt, ami egy kerítéstől elvárható: ha úgy akarjuk, egyszerre környezetbarát, áthatolhatatlan és biztonságos.
Itt az ideje tehát, hogy a zord téli napokon megtervezzük kertünket, hogy kora tavasszal felkészülten vághassunk bele a sövényültetésbe.

A rendszeresen metszett, ápolt sövény harmonikusabban illeszkedik a többi növény mellé, mint egy mégoly környezetbarát módon épített kerítés. Egy jól ápolt sövény természetes átmenetet képez a kert épített és élő elemei között.
A legfeljebb egy méter szélesre meghagyott sövény igazából csak az utca porát fogja meg, két méteres, ha elég sűrű, akkor a kíváncsi tekintet elől takar, és a macska méretűeknél nagyobb állatoknak, valamint bizonyos fokig az utca zajának is megálljt parancsol.
De itt jön egy nagy probléma: köztudott, hogy a sövényültetés a türelmesek hobbija. Vannak növények, amelynél akár egy évtizedet is várni kell, hogy megfelelő méretűek legyenek.

Azoknak, akik nem ennyire ráérősek, ideális megoltás jelent a csodasövény, más néven a turkesztáni szil (Ulmus pumila var. arborea).
A lombhullató, élénk zöld, kicsi fényes levelű, sűrű sövényt alkotó növényt képes 1.5-1,8 m-t is növekedni évente. Rendkívül ellenálló, igénytelen fajta, tulajdonképpen bármilyen talajjal beéri. Ha azt akarjuk, hogy intenzíven növekedjen rendszeresen öntözni kell.
Nagyságrendekkel intenzívebben növekszik, ha a finom porlasztott öntözést vállaljuk, továbbá ha 30-50 cm széles lélegző-lyukas fekete fóliával borítjuk a növény körüli talajfelületet.
Amikor elérte a kívánt sövény méretet kevés vízzel is beéri, és növekedése lelassul.
Ideális sövény növény. Rendkívül gyorsan nő, miközben dúsan bokrosodik. Magassága elérheti az 5 métert is.
Normál, kerítés magasságú, sűrű, tömör élő sövény 1,5-2 év alatt nevelhető belőle.
Nyírást jól tűri. Apró levelei miatt, bármilyen térbeli forma kialakítható belőle.

Az ültetés:
30 cm-ként egy sorba; illetve szebb, dúsabb sövény kapunk a két soros ültetésnél, ahol méterenként 5-6 növény alkotja a dupla sövénysort. Mivel ültetési ideje október vége, november az első fagyok utáni időszak, célszerű elkészítenünk előre (még jó időben) az árkot, ahova majd a növényeket ültetjük.
1. Gyökereit jól áztassuk be 24 órán keresztül, hogy jól teleszívják magukat vízzel.
2. A kiemelt földet tőzeggel vagy komposzttal dúsítsuk, nehéz agyagos talajoknál homokot adjunk hozzá.
3. Helyezzük a növényt a gödörbe, szórjuk a földet a gyökerekre, majd óvatosan
tapossuk keményre, hogy a növények egyenesen álljanak.

Tavasszal kb. a talaj felett 10-15 cm-re vissza kell nyírni, hogy elágazzon. Nagyon gyors növekedésnek indul kellő öntözés mellett. A nyár folyamán még egyszer-kétszer nyírjuk vissza a hosszú hajtásokat legalább a felére, és ősszel is tegyük meg ezt néhányszor, majd a legutolsó ősz végi metszésnél vágjuk vissza közel egy magasságúra. Első évben ne engedjük magasabbra 1-1,5 méternél, inkább arra figyeljünk, hogy kellően sűrű legyen. Második év tavaszán hagyjuk felnőni akár 2 méterig, és mivel ez nagyon gyorsan bekövetkezik, tavasz végén már szép formára vághatjuk.
És még egy csoda: lényegesen kedvezőbb áron tudjuk a méterenkénti növény költséget megúszni, mint más sövénynövények esetén

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!