A viaszvirágok a legszebb szobanövények közé tartoznak, ennek ellenére létező, több mint 200 változatából csak néhányat találunk a virágüzletek polcain. A legismertebb faj, amit már nagyanyáink is virágzó szobadíszként neveltek, a Hoya carnosa. Gyorsan növő, kúszó fajta, lombozata virág nélkül is dekoratív. Vastag, fényes levelei a fényviszonyoktól függően sötét vagy világosabb zöldek és gyakran szabálytalan világos foltok díszítik. Tavasztól őszig nyíló csillag alakú virágai bogernyő virágzatba tömörülnek, valóban olyanok, mintha viaszból vagy porcelánból készültek volna. A halvány rózsaszínű virágok édeskés illatúak. Vigyázat, a virágból lecsöppenő nektár foltot hagy a kárpiton, a bútoron, padlón pedig korompenész telepedhet meg a cseppen. A Hoya bella kisebb termetű csüngő faj, ámpolnában fehéres rózsaszín virágaival díszít, kevésbé gyorsan növekszik. A Hoya lacunosa krémszínű virágai intenzív illatúak.

A viaszvirágok tartása egyszerű. Meleg, világos helyre tegyük, de ne érje közvetlen napfény. Ha kevés fény éri a növényt, hosszú, levél nélküli szárakat növeszt. A hőmérséklet télen se süllyedjen 15 ºC alá. Ha laza szerkezetű földben tartjuk, kisebb a veszélye, hogy a cserépben pangó víz károsítja gyökereit. A cserépalátétben ne álljon víz! Két öntözés között hagyjuk szinte teljesen kiszáradni a földjét. A levelek sápadt színét általában a pangó víz okozza. Nem nagyétvágyú növény, a növekedési időszakban azonban hetente kell tápoldatozni. Télen megfelelő hőmérséklet mellett 2-3 hetente tápoldatozzuk. Ne adjunk magas nitrogéntartalmú tápoldatot, a nitrogén túladagolása a virágzás kimaradásához vezet.

A virágzást serkenthetjük, ha a viaszvirágot néhány hétig hűvösebben (fajtától függően 15-18 ºC között)és szárazabban tartjuk. Az éjszakai hőmérséklet csökkenése szintén elősegíti a virágképződést. Elvirágzás után a virágszár nem szárad el, a végén új rügyek fejlődnek. Ha a virágszárat mégis levágjuk, megszakítjuk a további virágzást. Ha a bimbók megjelentek, a növényt ne forgassuk. Ha megváltoznak a fényviszonyok, a növény más szögben kapja a fényt, elrúghatja a bimbóit.
Szerencsére kevés kártevője van. A pajzstetvek és gyapjas pajzstetvek elsősorban télen károsítják, ha túl meleg helyen áll a növény. A takácsatkák a meleg, száraz környezetet kedvelik. A takácsatkákat nehéz észrevenni, de a leveleken megjelenő finom fonat jelenlétükre utal. Ha elszaporodnak, a megtámadott levél elszíneződik és lehullik.
Levél- vagy hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk tavasz végén. Az új növényke virágzására azonban sokat kell várni, mert csak a fejlett növények virágoznak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!