Elsőre talán furcsa tanácsok, de működnek!

Ahhoz, hogy a vágott virágok minél tovább frissek maradjanak, a vizükben vissza kell szorítani a baktériumok mennyiségét, illetve biztosítani kell azt a tápanyagot, amelyet a növény természetes állapotában a gyökerével felszívott volna.

Először néhány általános jó tanács:

• Tartsuk a vázát tisztán! Általában minél sötétebb falú, annál kevésbé szaporodnak el benne a zöld nyálkát képező moszatok.
• A virágokat legjobb meleg, körülbelül 45 C°-os vízbe tenni, kivéve a nárciszt, a tulipánt és más hagymásokat, amelyek a hűs vizet kedvelik.
• Ne tegyük a vázát a radiátor közelébe, és óvjuk a közvetlen napsugárzástól. Ne tegyük a virágot gyümölcsös tál, különösen alma vagy banán közelébe, mert ezek etiléngázt bocsátanak ki, amely hervadást okoz.
• Vágjuk le rézsútosan a virágszárak végét. A vízbe merülő részről távolítsuk el a leveleket, de a rózsa tüskéit ne.

1. Cukor és ecet
Készítsünk házi tartósítószert: oldjunk fel 1 liter meleg vízben 3 evőkanál cukrot és 2 evőkanál ecetet! Töltsük meg a vázát az oldattal úgy, hogy a virágok szára 7-10 cm-re lógjon a vízbe! Ne feledjük néhány naponta cserélni a vizet – természetesen újabb adag ecetet és cukrot hozzáadva.

2. Aszpirin
Dobjunk a vízbe egy összezúzott aszpirintablettát vagy multivitamint. Az aszpirin egyébként a cserepes virágok gyógyítására is alkalmas.

3. Szénsavas üdítő
Öntsünk belőle 1⁄4 pohárnyit a vázába tett virágok vizéhez! Az üdítő cukortartalmának köszönhetően a növények tovább életben maradnak. Ha átlátszó vázát használunk érdemes színtelen üdítőt használni.

4. Fehérítő
Keverjünk a vízhez literenként 1⁄4 teáskanál fehérítőt! Egy másik népszerű módszer szerint 3 csepp fehérítőszert és 1 teáskanál cukrot kell 1 liter vízhez hozzáadni.

5. Hajlakk
Nemcsak a frizurát őrzi meg, hanem a virágokat is tartósítja. Körülbelül 30 centiméterről, apró fújásokkal vigyük fel egy kis lakkot a levelek és a szirmok alsó részére!

6. Vodka
Baktériumölőként adjunk a vízhez néhány csepp vodkát vagy bármilyen tiszta, tömény alkoholt és 1 teáskanál cukrot! Kétnaponta cseréljük vizet, és a friss vízbe se felejtsünk el a fenti két adalékanyagot beletenni! Íme, néhány ötlet a vodka további hasznosítására!

7. Faszén, pénzérme
Egészen furcsán hangzó tanácsok is jók lehetnek. Kipróbálhatjuk például, hogy pár réz pénzérmét és egy kockacukrot dobunk a vázába. Vagy tegyük próbára a faszenet, és látni fogjuk, hogy a víz napokkal tovább friss marad.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!