Meglepő trükk, de hatásos!

-->

Már a virágok kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy válasszuk a legfrissebb és éppen most nyíló szálakat. A hervatag virágszálakkal kis nehéz csodát tenni a vázában.

Viszont ha friss virágaink vannak, a minél hosszabb élettartam érdekében az alábbiakat tehetjük:

A legfontosabb, hogy annyi vizet tegyünk a virág alá, amennyit igényel. Ezt nagyon könnyű eldönteni, hiszen minél keményebb, vagyis „fásabb” a virágunk szára, annál több vizet igényel. A rózsát – éppen ezért – „nyakig” ajánlott vízbe tenni, de minimum addig, ahol a levele kezdődik. A lágyszárú virág – mint pl. a kála – viszont kevés, mindössze pár centis vizet igényel, különben megnyálkásodik a szára.

Amennyiben hirtelen nem tudjuk eldönteni, hogy puha vagy fás a szár, akkor válasszuk az arany középutat és töltsük félig vázát. Az ilyen köztes szárú virágok többek között a frézia, a boglárka és a szegfű.

Visszametszés

A tartós frissesség érdekében a virágszálakat minden nap vissza kell vágni.

Nem kell kétségbeesnünk, ha nincs metszőollónk, egy éles kés vagy a sniccer még jobb választás, hiszen az nem nyomja össze a szárat vágáskor. Ha ugyanis összenyomjuk, az már nem fog tudni elég vizet felszívni.

A metszés ferde legyen, hogy a virág minél nagyobb felületen tudja felszívni a vizet. 

Vízcsere

Nem nagy ördöngösség, azt hinnénk, mindenki tudja, hogy a napi vízcsere jót tesz a vágott virágnak, de ez sajnos koránt sincs így. Többször előfordult, hogy egy barátnőmnél én cseréltem vizet a csokor alatt, mert vagy éreztem a szagán, hogy állott a vize, vagy láttam, hogy már beszürkült.

Ne legyünk lusták, minden nap cseréljük a virág alatt a vizet, és nagyon fontos, hogy valami tisztítószerrel el is mossuk a váza belsejét, mert így a baktériumok nem tudnak elszaporodni.

Ecet vagy hypo cseppek

Fentieket a virág vizébe kell cseppenteni, de tényleg elég pár csepp. Ha túl sok hypot vagy ecetet teszünk a virág alá, szó szerint elégetjük a szárát. Pár csepp bőven elég, a legegyszerűbb, ha a flakon kupakjába öntünk kicsit és úgy a vázába, mert ha szabad kézzel tesszük, a mennyiség könnyen megszaladhat.

A vegyszer gátolja a baktériumok elszaporodását, amelyek megbüdösítik és opálossá teszik a vizet.

Még egy trükk amit sokan nem ismernek: Pár csepp vodka vagy tonik a vízbe és a baktériumok hetekig nem szaporodnak el. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!