Bizonyára Ön is ismeri azt az undorral vegyes vágyakozást, amikor a hipermarket zöldséges pultja előtt nézi a csodaszép hibátlan paradicsomokat, uborkákat és közben tudja, hogy a külcsín mögött nincs belbecs: mert bizony azoknak a zöldségeknek SEMMI íze nincs. Nem véletlen ez.

Képzelje el, ha minden ételt csak sóval ízesítene. Nem használna hozzá borsot, kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát, szerecsendiót… Minden étel íze szinte ugyanolyan lenne, jószerével csak a formájuk különbözne, az egyik hússzelet, a másik sajt, a harmadik pedig tészta…

Épp így működik ez a konyhakertjében is. A növényei abból gazdálkodnak, amijük van, ami a földben megtalálható.

Ha csak műtrágyát kapnak néhány nyomelemmel, vagy még azt sem, akkor bizony nem lesz mitől ízletesnek, tartalmasnak lennie.

Ezzel szemben, ha a talaj gazdag ásványi anyagokban, akkor a növények egyrészt életerősebbek, másrészt ízletesebb termést tudnak nevelni, mert van, ami „megfűszerezze” azt.

Mitől lesz a talajban sokféle nyomelem?

Egyrészt a talajban élő mikroorganizmusok átalakító munkájától (pl. lebontó baktériumok, vagy a nitrogént megkötő baktériumok), másrészt a humusztartalomtól.

A humusz a szerves anyagok bomlásával, a humifikáció nevű folyamat során keletkező anyagok elegye, ami gazdag huminsavakban (ezek könnyen hasznosuló tápanyagforrások) és kelátképző molekulákban, amelyek a talajban található szervetlen ásványianyagokat szerves kötésbe tudják vonni. Ezt tudják a növények is felvenni. Azaz, a humuszalkotókkal nem csak a nitrogén, a kalcium és a magnézium (mint pl. egy pétisóban) tud bejutni a növénybe, hanem a foszfor, a mangán, a réz, a kén, a kálium és még egy sok mikro és makro elem is bejut.

Azaz sokféle „fűszer” kerül a növénybe, amivel a termés is ízletesebb, egészségesebb lehet.

Joggal gondolhatja, hogy ez mind szép, de a humuszban gazdag termőtalaj beszerzése horror drága. És igaza is van, ráadásul hatalmas lutri, hogy mit is kap a pénzéért. Éppen ezért nem javaslom.

Ma már léteznek olyan speciális készítmények, amivel ezeket az értékes tápanyagokat természetes formában tudja pótolni a kertjében.

Ilyen például a Humin Garden Plus termékcsalád is. Ez egy hidrolizált humuszkészítmény, ami nagyon könnyen és nagyon magas hatékonysággal tud hasznosulni a talajban. Granulált és koncentrált folyadék formában is elérhető, attól függően kinek, hogy kényelmesebb használnia: permetezve, beöntözve, vagy kiszórva.

A humusz rendszeres pótlása is óriási változást fog hozni a kertjében, a növények szebbek, életerősebbek, sőt a kánikulára is kevésbé lesznek érzékenyek, de az igazi csodát a termények ízében fogja megtapasztalni.

A paradicsom sokkal zamatosabb, az uborka roppanósabb, a paprika vastagabb húsú és karakteresebb ízű lesz tőle, szemben a műtrágyáktól nagyra fújódott, vízízű társaikkal.

Amikor valaki elkezdi használni a humuszkészítményeket a konyhakertben, mindig javaslom, hogy térjen át teljesen a szerves tápanyag visszapótlásra, és lehetőleg a bio növényvédelemre. Így a talajélet is új erőre tud kapni, és a természetes tápanyag-, víz-, és levegőháztartás szinte magától helyreáll. Ez pedig nem csak a talajéletnek jó, hanem a kertjében élő összes növénynek.

Ha olyan kertet szeretne Ön is, amelyben egészséges, ízletes zöldségek és gyümölcsök teremnek, akkor használja a Humin Garden Plus huminsav készítményeket!

Egészséges konyhakertet és ízletes terményeket kíván:

 

Molnár Gábor Éva
kertészmérnök

www.evakert.hu

www.kertfuvesites.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!