Képzelje el, ha minden ételt csak sóval ízesítene. Nem használna hozzá borsot, kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát, szerecsendiót… Minden étel íze szinte ugyanolyan lenne, jószerével csak a formájuk különbözne, az egyik hússzelet, a másik sajt, a harmadik pedig tészta…
Épp így működik ez a konyhakertjében is. A növényei abból gazdálkodnak, amijük van, ami a földben megtalálható.
Ha csak műtrágyát kapnak néhány nyomelemmel, vagy még azt sem, akkor bizony nem lesz mitől ízletesnek, tartalmasnak lennie.
Ezzel szemben, ha a talaj gazdag ásványi anyagokban, akkor a növények egyrészt életerősebbek, másrészt ízletesebb termést tudnak nevelni, mert van, ami „megfűszerezze” azt.
Mitől lesz a talajban sokféle nyomelem?
Egyrészt a talajban élő mikroorganizmusok átalakító munkájától (pl. lebontó baktériumok, vagy a nitrogént megkötő baktériumok), másrészt a humusztartalomtól.
A humusz a szerves anyagok bomlásával, a humifikáció nevű folyamat során keletkező anyagok elegye, ami gazdag huminsavakban (ezek könnyen hasznosuló tápanyagforrások) és kelátképző molekulákban, amelyek a talajban található szervetlen ásványianyagokat szerves kötésbe tudják vonni. Ezt tudják a növények is felvenni. Azaz, a humuszalkotókkal nem csak a nitrogén, a kalcium és a magnézium (mint pl. egy pétisóban) tud bejutni a növénybe, hanem a foszfor, a mangán, a réz, a kén, a kálium és még egy sok mikro és makro elem is bejut.
Azaz sokféle „fűszer” kerül a növénybe, amivel a termés is ízletesebb, egészségesebb lehet.
Joggal gondolhatja, hogy ez mind szép, de a humuszban gazdag termőtalaj beszerzése horror drága. És igaza is van, ráadásul hatalmas lutri, hogy mit is kap a pénzéért. Éppen ezért nem javaslom.
Ma már léteznek olyan speciális készítmények, amivel ezeket az értékes tápanyagokat természetes formában tudja pótolni a kertjében.
Ilyen például a Humin Garden Plus termékcsalád is. Ez egy hidrolizált humuszkészítmény, ami nagyon könnyen és nagyon magas hatékonysággal tud hasznosulni a talajban. Granulált és koncentrált folyadék formában is elérhető, attól függően kinek, hogy kényelmesebb használnia: permetezve, beöntözve, vagy kiszórva.
A humusz rendszeres pótlása is óriási változást fog hozni a kertjében, a növények szebbek, életerősebbek, sőt a kánikulára is kevésbé lesznek érzékenyek, de az igazi csodát a termények ízében fogja megtapasztalni.
A paradicsom sokkal zamatosabb, az uborka roppanósabb, a paprika vastagabb húsú és karakteresebb ízű lesz tőle, szemben a műtrágyáktól nagyra fújódott, vízízű társaikkal.
Amikor valaki elkezdi használni a humuszkészítményeket a konyhakertben, mindig javaslom, hogy térjen át teljesen a szerves tápanyag visszapótlásra, és lehetőleg a bio növényvédelemre. Így a talajélet is új erőre tud kapni, és a természetes tápanyag-, víz-, és levegőháztartás szinte magától helyreáll. Ez pedig nem csak a talajéletnek jó, hanem a kertjében élő összes növénynek.
Ha olyan kertet szeretne Ön is, amelyben egészséges, ízletes zöldségek és gyümölcsök teremnek, akkor használja a Humin Garden Plus huminsav készítményeket!
Egészséges konyhakertet és ízletes terményeket kíván:
Molnár Gábor Éva
kertészmérnök