Ennek a cikknek apropóját egy ügyfelem adta, akivel 3 éve kezdtünk el együttműködni. Az ő története onnan indult, hogy a szomszéd telken megindult az építkezés, és napok alatt ott termett egy kétszintes ház, amelynek az ablakaiból az új szomszédok még azt is meg tudják számolni, hogy Dénes hány cukorral issza a kávéját a teraszon. Ezt elkerülendő elment egy közeli árudába, és pénzt nem kímélve, szép nagy, kifejlett növényeket vásárolt, hogy gyorsan összezáruljanak egy szép zöld sövénnyé. Dénes minden tanácsot megfogadott, még savanyú földet is vett a növények számára, hogy ha már ilyen sok pénzt áldozott rájuk, biztosra menjen.

A több éves, előnevelt növények szép nagy ültetőgödörbe lettek téve, megkapták a savanyú földet, de valami mégsem smakkolt velük. Az életerős, gondosan válogatott leylandi ciprusok egyre csak fakultak, sárgultak, lekonyultak az öntözés és a jó alapok ellenére is. Ekkor keresett meg engem az ügyfél. Már az első hívásnál tudtam, hogy ez bizony nem lesz egyszerű menet.

Az előnevelt növények hátulütői:

Az ok, amiért nem akar fejlődni annyira egyszerű, és csalódáskeltő, hogy mindenki a fejéhez kap, amikor ráeszmél.

A növényiskolában a növényekkel ÉVEKEN ÁT úgy bánnak, mint a babákkal, ha hideg van, meleg helyre viszik, ha meleg van, árnyékot raknak fölé, és folyamatosan kapja a csodakoktélt, amitől életben tud maradni abban a pici konténerben…

Ehhez képest, amikor Ön kiülteti a vad világba, hatalmas stressz éri azt a nagyra nőtt bébit, aki eddig mindent tálcán kapott az élettől. Meg kell küzdenie a vízért és a tápanyagokért, és még az időjárás viszontagságai is marcangolják.

Noha azért veszünk nagy növényeket, hogy megspóroljuk a felnevelés nehézségeit, sokszor az így elkényeztetett példányokkal többet kell küzdeni, mintha kisebb korában kikerül a természetbe. Hiszen akkor még nincs annyira elkényelmesedve.

Mit tehet érte, hogy ne menjenek tönkre a frissen ültetett örökzöldek?

Már az első pillanattól gondoskodnia kell róla, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag álljon a rendelkezésére. A kiültetés után is már javaslom az Örökzöld Rutint, azaz a huminsavas talajkondicionálók (Humin Garden Plus, vagy Prohumin), a Smaragd Extra Mg és az Amalgerol alkalmazását.

A huminsavak biztosítják a könnyen felvehető tápanyagokat (humusz alkotókat) és a gyökér erősödéséhez szükséges nyomelemeket. Az Amalgerol a talaj mikroorganizmusait támogatva segíti a növény immunitását és építi ki a talaj ideális levegő- és vízháztartását. A Smaragd Extra Mg pedig kettős fronton, egyrészt a klorofilképzést, és a zöld szín megtartását támogatja, másrészt pedig foszfortartalma a gyökértömeg növekedését szolgálja.

Ha biztosra akar menni, akkor javaslom, hogy vesse be az Esstence Ever Green növénykondicionálót is, amelyben mikorrhiza gomba található. Így a növény gyorsabban tudja megvetni a gyökerét az új életterében, javul a vízfelvételi képessége, és könnyen szimbiózisba tud lépni a talajélettel. Fontos tudnia, hogy az Ever Green és a Smaragd Extra nem juttatható ki egyszerre, legalább 14 napot kell várni a két kezelés között.

Leültetés után, (gondoskodás ellenére) mégis elkezdenek sárgulni a növények, Myr Klorózis lombtrágyával kezelje a stresszhatást. Ez segít a tápanyagfelszívódási zavart áthidalni, amíg a gyökerek elkezdnek 100%-osan funkcionálni.

+1 lehetőség: válasszon kisebb, 1-2 éves példányokat, ők még sokkal gyorsabban tudnak hozzászokni az új környezethez, mint a fejlettebbek.

Akár kicsi, akár több éves, előnevelt növényeket választ, fontos, hogy már a kezdetektől megfelelően tápanyagozza. Sajnos a talajaink (10 esetből 9-szer még a hozatott is) annyira el vannak szegényedve nyomelemekben és humuszban, hogy muszáj folyamatosan pótolni, ha életerős, szép növényeket akar benne nevelni.

Az egészséges leylandi ciprus titka egyszerű, nem szabad megijedni a kezdeti nehézségektől és kitartóan kell támogatni az erőnléte megőrzésében!

Egészséges, szép nagyra növő leylandikat kíván:                    
Molnár Gábor Éva

www.kertfuvesites.hu

www.evakerrt.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!