Nagyon kell figyelnünk a tetvek, atkák és gombás fertőzések terjedésére!

Az iskolakezdés, kerti grillezések, medencézés mellett este tegyünk egy kellemes sétát kertünkben, pillantsunk rá növényeinkre! Egy-egy kanna plusz öntözés, egy-két elszáradt virág levágása mellett egy pár perces kézi permetezés is elkelhet a következő napokban. 4-5 fújás, és el is üldöztük a kártevőket. Íme, egy kis segítség, hogy mire figyeljen MOST a kertben:

GYEPÁPOLÁS:

1. Nyírás: a kánikula nem volt kedvező gyepünkre nézve. A füvet hagyjuk meg 3-5cm magasra, és egy fűnyírás alkalmával ne vágjunk le többet a fű magasságából, mint az egyharmadát! Inkább gyakrabban keveset. Nagyon fontos, hogy fűnyírónk kése minél élesebb legyen! A tompa, kicsorbult él nagyon megtépázza a füvet, így nehezebben regenerálódik a „seb” a fűszálak végén. Ezáltal a gyönyörű, smaragdzöld gyepünk száraz, sárgás hatást kelthet.
2. Öntözés: inkább a hajnali órákban öntözzünk, mint este, mert a nagy melegben könnyen begombásodhat a gyep! Ne gyakran keveset, inkább ritkábban, de akkor alaposan öntözzünk! Így a víz le tud jutni a gyökerekhez, nem csupán a talaj felső 1-2cm-éről párolog el napközben. Ha azonban gombásodás jeleit látjuk, vegyük rövidebbre az öntözés idejét, pár perc is sokat számít!
3. Tápanyag: Ha nagyon kisárgult a fű, mindenképpen lássuk el tápanyaggal! Olyat válasszunk, ami nem éget! Javasoljuk: Kisebb területekre: Substral növényvarázs gyeptrágya, Substral Villámgyors zöldítő gyeptrágya; nagyobb kertekbe: Everris Stress Control, vagy DCM Stresszkezelő szerves trágya.
4. Gyomok ellen: Ha nagyon elszaporodtak a gyomok a fűszáak között, kiszórhatunk gyomirtós gyeptrágyát (Substral, vagy Everris Weed Control). Óvatosan bánjunk vele, ne adagoljuk túl, nehogy kiégessük vele a gyepet! Az esti órákban juttassuk ki, ne napközben! Hogyha más trágyát használunk, permetezéssel is kijuttathatjuk a kétszikű gyomirtót. (Dicophar, Gyomstop) Ezeket is csak az esti órákban használjuk!
Tippünk: ezen szerek hatékonyságát fokozhatjuk az optimális időben való permetezéssel (fűnyírás utáni második, harmadik nap).

NÖVÉNYVÉDELEM:

Nagyon kell figyelnünk a tetvek, atkák és gombás fertőzések terjedésére! A nagy meleg  és az esőzések együtt elősegítették elszaporodásukat. Egy-egy gyors esti permetezés segít kertünk növényeit egészségesen, szépen tartani.


Almafánkon és rózsánkon már megjelenhettek a LISZTHARMAT tünetei. Mintha fehér liszttel vékonyan beszórtuk volna a levélfelületet. Javasolt szerek: Thiovit Jet, Score, Alfa-Solo, Topas, Teldor, Qualy, vagy Amistar. Ökológiai termesztésben: Bordóilé+kén, Vegesol eReS.


A PARADICSOMVÉSZT okozó gomba ilyenkor támad. Védekezzünk ellene Kupfer Fusilan, Amistar, Ridomil Gold szerekkel, vagy használjuk az ökológiai gazdálkodásban is használható Trifendert,  EM-BIO-t, Rézoxikloridotot, Rézszulfát, Bordóilét. Jövőre már ültetéstől havi 2 alkalommal gondoskodjunk a megelőzésről!

A nagy melegben erőszeretettel támad a LISZTECSKE, vagy más néven: üvegházi molytetű. Elsősorban a káposztaféléket lepik el, de a paradicsom, paprika, uborka és a balkonnövények sincsenek biztonságban ettől az erőszakos rovartól. A levelek fonákján élő, onnan csoportosan felrebbenő 2-4 mm-es fehér „lepkécske” szívogatásától a levelek elsárgulnak, váladékától fényesen ragadósak lesznek. Később a betelepedő gombáktól feketednek, lehullanak. Veszélyes vírusokat terjeszt!!! A ragacsos sárgalapok jól jelzik, sőt gyérítik is a kártevőt. Nagyon szapora, akár 10-14 nemzedéke is kialakulhat egy évben. Körülményeitől függően 30-70 nap alatt is kialakulhat egy teljes generáció. Sűrűn, erős fertőzésnél akár 3-4 naponta ismételni kell a permetezést. Váltogassuk a rovarölő szereket, mert gyorsan megszokják, ellenállóvá válnak. 3-4 héten át heti 2-3-szor Mospilannal, Cyperkillel, vagy Sanmite 20WP-vel kell permetezni. A káposztaféléken feltétlenül adagoljunk nedvesítő szert is (Káliszappan, Nonit), és inkább a kontakt szereket részesítsük előnyben! Ökológiai termesztésben is használható szerek: EM-BIO, Káliszappan.

www.latinkert.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!