Mi lehet az oka annak, ha az eper túl kicsi?

A legfontosabb a választott fajta. Azok a nagy, gigantikus eprek, amelyeket az élelmiszerboltokban és a termelői piacokon árulnak, szinte mindig későn termő fajták. Vannak azonban folyton termő eperfajták is, amik májustól az első fagyok beálltáig képesek teremni, de kisebb bogyókat hoznak.

Egy másik fontos tényező, ami befolyásolja a termést, a kedvezőtlen időjárás. A hőség és a szárazság egyaránt akadályozza a növény fejlődését, ami a tavaszi, mérsékelt hőmérsékleten érzi magát a legjobban.

Ha a talaj túlságosan felmelegszik, az megviseli a növény gyökereit, így a gyümölcsök nem nőnek elég nagyra. Ezenkívül, ha nem kapnak elég nedvességet, a levelek és a gyümölcsök egyaránt elszáradnak.

A vízhiány, vagy az, ha a vízmennyiség nem egyenletesen oszlik meg, szintén kisméretű bogyókat eredményez. Még ha a gyümölcs be is érik, kemény, és szinte teljesen íztelen lesz. Ezért amikor rendkívül meleg és száraz az idő, feltétlenül öntözni kell az eperpalántákat, és nem árt, ha egy kis árnyékot is biztosítunk azoknak a legnagyobb, déli napsütésben.

Ha pedig cserépben termesztünk epret, akkor az időjárási körülményektől függetlenül gyakrabban kell öntöznünk, mivel a gyökerek nem tudnak terjeszkedni a talajban, hogy vizet keressenek.

 

A harmadik fontos tényező a beporzás. Bár az epernek hím és nőstény ivarsejtjei is vannak, így képes az önbeporzásra, ahhoz, hogy a folyamat teljes legyen és nagy bogyók teremjenek, egy kis segítségre van szüksége.

A méhek és a poszméhek fontos szerepet játszanak ebben, a túlzott esőzés vagy a tartósan erős szél miatt azonban előfordulhat, hogy távol maradnak a növényektől, és a rovarirtó szerek is nagy károkat tehetnek a hasznos beporzók állományában.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a palántáknak elég helyük és erőforrásuk legyen a fejlődéshez. Ha az ágyások túlzsúfoltak, és folyamatosan nélkülözik a tápanyagokat, jelentősen kevesebb és kisebb termést kapunk.

A túlzsúfoltság azonban nem csak arról szól, hogy túl sok eperpalánta van egy helyen. Valójában leggyakrabban a gyomnövények jelentik a legnagyobb problémát, mert ezek megfojtják a palántákat. Ezért rendkívül fontos a rendszeres gyomlálás és mulcsozás.

Emellett, különösen az ültetés utáni első egy-két évben, arra is figyelnünk kell, hogy ne hagyjunk meg túl sok mellékhajtást, mert ezek csak fölösleges energiát vonnak el a növénytől, így kevesebb erőforrása marad a gyümölcstermelésre. Az ültetés utáni harmadik vegetációs időszaktól már felhasználhatjuk a hajtások egy részét a növény szaporítására.

3 egyszerű titok, hogy nagyobb és finomabb epret termeszthess

1. Figyelj a megfelelő fajta kiválasztására és arra, hogy optimális körülményeket biztosíts ültetéskor

Először is olyan fajtát válassz, ami később érik, és nagyobb termést hoz, ezenkívül figyelj arra, hogy olyan helyre ültesd a palántákat, ahol sok közvetlen napfényt kapnak - legalább napi 8 órát. A mulcsozás is elengedhetetlen lépés, mert segít megőrizni a nedvességet a talajban, ugyanakkor megakadályozza a gyomok növekedését.

Öntözd rendszeresen a palántákat, mivel a bogyóknak nedvességre van szükségük, hogy megduzzadjanak.

2. Biztosítsd a megfelelő tápanyagokat, a megfelelő időben

A szükséges tápanyagok biztosítása rendkívül fontos, de létfontosságú, hogy ezt a megfelelő időben és a megfelelő tápszerrel tegyük. Ha akkor tápszerezzük az epret, amikor virágzik, azzal valójában akadályozzuk a gyümölcstermelést, és a növény minden energiát a vegetatív növekedésre fordít.

Emellett az is fontos, hogy ne használjunk magas nitrogéntartalmú műtrágyát, mivel ezek szintén inkább a lombozat fejlődését serkentik, és kevesebb, valamint kisebb bogyó fejlődik majd ki.

A legjobb, ha két alkalommal biztosítunk tápszert az epernek: először a vegetációs időszak elején, közvetlenül azelőtt, vagy éppen akkor, amikor a növények elkezdenek kihajtani, de semmiképpen nem a virágzás alatt. Kora tavasszal ugyanis a növények készen állnak arra, hogy a gyökérrendszerükben elkezdjenek energiát tárolni a gyümölcstermesztéshez. A legjobb, ha olyan műtrágyakeveréket használunk, aminek valamivel magasabb a káliumtartalma, ez ugyanis nagyszerűen elősegíti a gyümölcsök növekedését.

A második műtrágyázási időpont a nyár közepén van, amikor a gyümölcsök már beértek. Arra azonban figyeljünk, hogy ne várjunk ezzel őszig, hogy elkerüljük a késői növekedést, ami veszélyes lehet a növény számára. Ezúttal is használhatjuk ugyanazt a műtrágya keveréket, mint kora tavasszal, hogy segítse a növények regenerálódását és felkészülését a következő évre.

Fontos megjegyezni, hogy soha nem szabad akkor tápszerezni, amikor a növény éppen terem. Bár jó ötletnek tűnhet ilyenkor plusz tápanyagot biztosítani, a plusz erőforrások valójában leállíthatják a további virágzást és termést, és inkább a lombozat fejlődését serkenthetik.

3. Biztosíts elegendő helyet a növekedéshez

Végül az is fontos, hogy elegendő helyet biztosíts a palántáknak a növekedéshez. Az első két évben vágd le a mellékhajtásokat, de a harmadik évben már hagyhatod, hogy néhány hajtás meggyökeresedjen. Így a növényeknek elegendő helyük és erőforrásuk lesz ahhoz, hogy egészséges, nagy bogyókat neveljenek.

Fontos megjegyezni, hogy az eper csak 3-4 évig terem bőségesen. Ahogy a növény öregedni kezd, veszít az erejéből, és kevesebb gyümölcsöt hoz, mint korábban. Ezért fontos, hogy a harmadik évtől hagyjuk kifejlődni a friss hajtásokat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!