Nem csak a mennyiségen, hanem a minőségen is van hangsúly!

Enni vagy nem enni?
Az utóbbi évtizedekben számtalan, egymásnak gyakran ellentmondó táplálkozási irányzat tündöklésének és elfeledésének lehettünk tanúi. Nehéz tehát eligazodni, mivel is tehetünk legjobbat egészségünknek, mégis úgy gondoljuk, megfogalmazhatunk néhány általános érvényű elvárást az élelmiszerekkel szemben:

- Táplálékunk ne tartalmazzon egészségre káros összetevőket: növényvédő szert, nagyobb mennyiségű nitrátot, állatgyógyászati készítmények maradékát, ismeretlen hatású, gyakran allergén adalékanyagokat. A növényvédő szerek és a belőlünk képződött bomlástermékek rákkeltőek lehetnek, megzavarhatják a hormonális és az immunrendszer működését, fejlődési rendellenességet okozhatnak.
Bár vannak hatóságilag megállapított határértékek, ezek érvényessége több okból is megkérdőjelezhető. Hogy csak kettőt említsünk: az egyes károsító tényezők felerősíthetik egymás hatását, ráadásul az egyéni érzékenység terén is nagy különbségek mutatkozhatnak. A nitrát rontja a vér oxigén szállító képességét. Bizonyos mennyiségű nitrát természetesen is képződik a növény életfolyamatai során, de mennyisége kritikus mértékben megnövekedhet, ha hirtelen túl sok nitrogén jut a gyökerekhez.
- Minél nagyobb mennyiségben tartalmazzák a létfontosságú ásványi anyagokat és a vitaminokat, de bőségesen legyenek bennük más egészségvédő összetevők is.
- Legyenek ízletesek, változatosak.

Mit nyújtanak Önnek a biotermékek?
A biogazdaságokban (más szóval az ökológiai gazdaságokban) nem permeteznek felszívódó növényvédő szerekkel és nem használnak rutinszerűen állatgyógyászati készítményeket. A talaj termékenységének fenntartásához természetes anyagokat használnak. Ezekből lassabban táródnak fel a tápanyagok, nem szökik fel a nitrát mennyisége. A biotermékek feldolgozása során csak néhány jól ismert adalékanyag használható, szemben az élelmiszervegyészet áttekinthetetlen arzenáljával.

Az ökogazdálkodók nem műtrágyákkal, hanem természetes anyagokkal, például istállótrágyával és komposzttal visszajuttatják a talajba a betakarításkor kivett mikroelemeket is. A műtrágyák ugyan alkalmasak a magas termésmennyiségek eléréséhez, de ha évről évre csak a fő elemek kerülnek vissza a körforgásba, a termőföld és az onnan származó táplálék is elszegényedik. Az ásványi anyagok mellett a biotermékek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és más egészségvédő anyagokat is.

Az ökotermékek előállítása során nemcsak a mennyiségen, hanem a minőségen is van a hangsúly. A biozöldségekre és húsfélékre magasabb szárazanyag tartalom (vagyis kevesebb víz) jellemző, az aromaanyagok nagyobb koncentrációban vannak jelen.

Mi szól még a biogazdálkodás mellett?
Környezetünk megóvása közös felelősségünk, a biogazdaságok pedig jóval kisebb terhelést jelentenek, mint az intenzíven vegyszerező üzemek. A génmanipuláció kiszámíthatatlan és jóvátehetetlen károkkal fenyeget, ezért a biogazdálkodók minden formáját elutasítják. Jó tudni, hogy az ökogazdaságokban az állatokat természetes igényeiknek megfelelően tartják, takarmányozzák.

Hol kérhető információ, segítség?
Látogasson el ide: www.biokultura.org, ahol nemcsak a legfrissebb hírekről, eseményekről, rendezvényekről tájékozódhat, hanem hasznos adatbázisokat is talál. De személyesen, telefonon és levélben is várják megkeresést.

A leggyakoribb kérdések, amivel érdemes idefordulni:
- Hogyan kezdhető el az árutermelő ökológiai gazdálkodás?
- Hogyan célszerű kialakítani és művelni az önellátó biokertet?
- Hol szerezhetők be, illetve hol értékesíthetők biotermékek?
- Hol szerezhetők be a biogazdálkodáshoz szükséges szerek, anyagok, eszközök és a szakirodalom?
- Hol találhatók látogatható és közvetlenül értékesítő biogazdaságok?

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!