Nem elég a tápanyagot a gyepre kijuttatni, biztosítani kell, hogy azt a növény felvegye és hasznosítsa.

A gondozott, egészséges pázsit biztosítja a kert alaphangulatát. A virágok, cserjék, fák színesítik, keretbe foglalják a gyepet, kiemelik annak szépségét, lelki és testi felüdülést nyújtva a kert tulajdonosainak. A gyep sok munkát igényel, de számtalan előnye is van: a gyeppel borított terület felszívja a csapadékot, a párolgással nyáron hűti a levegőt, kellemesebb mikroklímát biztosít. Gondoljunk csak bele, hol kellemesebb mezítláb sétálni a nyári hőségben: az aszfalton vagy a füvön? A szép gyep látványa oldja a stresszt, és a napi munka után még jól is esik kertészkedni.

Az első verőfényes tavaszi napokon szembesülhetünk a tél negatív hatásaival. A virágokat újraültethetjük, a gyepfelületet nem cseréljük ki évente, de a felújítására mindenképpen szánjunk rá magunkat. A hideg szél, jeges eső elgyengítik a vékony fűszálakat, a hótakaró alatt nem jutnak oxigénhez, az erőtlen növényeket könnyen megtámadják a gombabetegségek. Ha jól megerősítjük a gyepet, az erős, egészséges fűszálak kiheverik a tél ártalmait, és a gyomoknak is jobban ellenállnak.
A fű egy évben mintegy 8-szor építi fel a levélzetét, amihez sok energiára van szüksége. Ezért kell folyamatosan trágyázni a gyepet. Ám nem elég a tápanyagot a gyepre kijuttatni, biztosítani kell, hogy azt a növény felvegye és hasznosítsa. Korábbi cikkünkben már említettük, most ismét hangsúlyozzuk, hogy a tápanyagot a növények bonyolult kémiai és fizikai folyamat során tudják felvenni és beépíteni a szervezetükbe, amelyhez a talajban élő mikroorganizmusok nélkülözhetetlenek. A szerves anyagok táplálják a mikroorganizmusokat, melyek mozgásukkal, anyagcseréjükkel elvégzik a feladatukat. A talaj gazdagabb, porhanyósabb lesz, a növények gyökérzete megerősödik, a hosszabb, sűrűbb gyökerek több táplálékot tudnak felvenni, és a végeredmény egészséges, erős növényi állomány. A folyamat minden növényre igaz, a gyepre a nagy tápanyagszükséglete miatt különösen igaz.


Tehát kezdjük a gyep tápanyagellátásával. A kertbarátok nem szeretik műtrágyákkal elárasztani a kertjüket, ezért választják a DCM termékeket. Ezek a természetes, nagyrészt növényi alapú (kókusz, napraforgó, kakaóbab stb) részben állati termékek (csontliszt, toll-liszt stb) BIO gazdálkodáshoz is használhatók. A tavaszi gyeptrágyák nagyobb arányban tartalmaznak nitrogént, ami a növekedéshez elengedhetetlen, de a káliumra és foszforra és egyéb nyomelemekre is szükség van. A Tavaszi indító gyeptrágya, a Vital Green a tavaszi tápanyagszükségletet fedezi. A 2-3 hónap hatástartamú gyeptrágyák folyamatosan, gyengéden fejtik ki hatásukat a túladagolás veszélye nélkül. Nyáron a kiegyenlített Bio gyeptáp javasolt, amikor a növekedés még kívánatos, de szükséges a sejtfalak erősítése is a nyári hőség elviselése érdekében. Téli felkészítésre a Stresszkezelő vagy a Grass Care az ideális választás, amikor a sejtfalak erősítése a cél.
Ha a gyep túlságosan kiritkult, felülvetésre lehet szükség. Ha csak sűríteni szeretnénk a gyepet, a meglévő gyepre szórjuk a magot. A felülvetésnél a magok egy része a már meglévő fűszálakon elakad, nem jut a talajba, ezért célszerű ugyanazzal a mennyiségű fűmaggal számolnunk, amennyi az újonnan telepítendő gyephez szükséges (30-50 gr/m2). Ha új telepítést szeretnénk, ne feledkezzünk meg ott sem a trágyázásról. A DCM Gyeptrágya telepítéshez tartalmazza mindazt a tápanyagot, amihez a frissen vetett fűnek szüksége lehet. Ha nem vagyunk elégedettek a talajjal, túl tömör, esetleg korábban építési terület volt, dolgozzunk a felső talajrétegbe talajjavítót (komposzt, Antagon).
Felülvetéshez, telepítéshez a Johnsons fűmagok széles választékát találja web áruházunkban, ill. a DCM termékeket árusító áruházakban, webshopokban.
A virágokról se feledkezzünk el! A DCM hobby kiszerelésben kínál muskátli, rózsa, hortenzia, rododendron, fenyő, gyümölcs és fűszernövény tápot. Ezek a termékek praktikus, visszazárható tasakban kaphatók. Ültetéskor a cserép vagy a talaj földjébe keverjük, később a növény köré szórjuk, és jól megöntözzük. A többit bízzuk a természetre.
Ne feledje, a növény meghálálja a gondoskodást!
Körmendy Klára

www.gramen.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!