Szépek, de veszélyesek, ezért nem árt körültekintően bánni velük!

Gyűszűvirág

Ez a gyönyörű harang alakú színpompás virág teljesen ártalmatlannak tűnik. Viszont egy olyan vegyületet tartalmaz, ami a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek fő hatóanyagaként ismerünk. Már kis mennyiség is olyan erős hatást válthat ki, mint pár szem gyógyszer, ezért csak olyan helyre ültessük, ahol kisgyermekek nem férhetnek hozzá, mert számukra végzetes is lehet.

Rebarbara

A rebarbara szára finom és ízletes saláták, kompótok és sütemények alapanyaga, viszont a levelét veszélyes elfogyasztani. Magas oxálsav tartalma súlyosan károsítja a veséket.

Lila akác

Szerencsére ez a növény az emberekre nem jelent veszélyt, de a kutyák és a lovak számára végzetes, hiszen a toxinjai súlyos tüneteket okozhatnak. Az egyik órákig tartó hányást, nagyobb mennyiség elfogyasztásánál, pedig akár szívrohamot és légzésbénulást is, a másik két toxinja pedig az idegrendszerre hat, rohamokat és görcsöket idéz elő.

Dieffenbachia vagy buzogányvirág

Ez a népszerű szobanövény halálos lehet. Az egész növény mérgező. Tejnedve bőr- és nyálkahártya irritációt, szájüregi duzzanatokat és nyelési nehézségeket okoz.

Liliom

A népszerű liliom is veszélyes. A legnagyobb veszélynek a gyerekek és a macskák vannak kitéve, ezért rájuk nagyon oda kell figyelni. A mérgezés tünetei hasfájás, hidegrázás, hányás, émelygés és hasmenés. Extrém esetben halál is bekövetkezhet. Mivel a fehér liliom fogyasztása után félelmetes reakciók jelentkezhetnek, ezért orvosi segítségre van szükség.

Nárcisz

Ez a kerti virág elsősorban a kisgyermekekre és a házikedvencekre veszélyes. A növény leve bőrizgató hatású (kipirosodást és viszketést okozhat), de a mérgezések többnyire abból adódnak, hogy a hagymáját a vöröshagymával tévesztik össze. Elfogyasztva hányás, hasmenés, verejtékezés, rosszullét, ájulás és bénulási tünetek jelentkezhetnek.

Hortenzia

A hortenziával is óvatosan kell bánni, mert cianidot tartalmaz. Igaz nem nagy mennyiségben, de ha a kutyák megrágcsálják a növény leveleit, az könnyen végzetes is lehet. Bár az emberre nem jelentenek veszélyt, a levelek vagy virágok bizonyos mennyiségen felüli elfogyasztása az állatoknál hányást, hasmenést és levertséget okozhat.

Leander

A kisgyermekes családok legyenek óvatosak vele: már egy kis mennyiségű virág elfogyasztása is veszélyes lehet. A szervezetbe kerülve a leander minden része rendkívül mérgező; még a növény elégetésekor keletkező füst is toxikus. A mérgezés tünetei közé tartozik a kiszáradás, a láz, a lelassult szívverés, a remegés, ami még halálhoz is vezethet.

Rhododendron

Az egész növény nagyon mérgező, a virág, a szár vagy a levél lenyelése hasi fájdalmat, nehézlégzést, bénulást, kómát és akár halált is okozhat.

Angyaltrombita

Hazánkban igen nagy népszerűségnek örvend, kertbe kiültetve valamint dézsás növényként is egyaránt tartható. Gondozása után mindenképpen alapos kézmosás javasolt, mert mérgezést okozhat. A növénynek minden része mérgező és erősen narkotikus hatású. Az indiánok bódító italt főztek a leveléből és a terméséből, a mexikóiak pedig jóslásra használták a törzsi szertartásokon.

Tiszafa

Ez a növény mérgező, de a magok a legmérgezőbbek. Az alkaloidok az egész tiszafákban görcsöket, bénulást és szélsőséges esetekben szívelégtelenséget okozhatnak.

Filodendron

Ez a szobanövény erősen irritálhatja a bőrünket és a nyálkahártyát, ami torokdagadáshoz vezethet, légzési nehézségekkel, égési fájdalmakkal és gyomorpanaszokkal kísérve. Bár ritkán okoz súlyos reakciókat, ezért jobb a kisgyermekektől és a háziállatoktól távol tartani.

Fagyöngy

Ez a parazita növény erősen mérgező. Bogyói emésztési problémákat, szívritmus zavart okoznak. Nagyobb mennyiségben erősen hallucinogén, és akár még légzésbénulást is okozhat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!