A mazsolát a szőlő szárításával, aszalásával állítják elő. A mazsola jó energia-, rost-, fehérje- és szénhidrátforrás. Sok cukrot és kalóriát tartalmazhat, de ennek ellenére alacsony glikémiás indexű.
A mazsola nulla koleszterint tartalmaz, és számos tápanyagban gazdag. Többek között megtalálható benne C-vitamin, folsav, tiamin, niacin, riboflavin, B-6-vitamin és pantoténsav. Ásványi anyagok közül kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és nátrium tartalma emelendő ki.
A mazsola magas cukor- és kalóriatartalmú, de mértékkel fogyasztva jótékony hatással van az egészségre. Fél csésze mazsola körülbelül 217 kalóriát és 47 gramm cukrot tartalmaz.
A mazsola fogyasztásának előnyei
Rostban gazdag és hashajtó hatású
A mazsola bőséges rostkészlettel rendelkezik, ami segíthet a szervezetben jelen lévő természetes folyadékok felszívódásában. Növeli a bélrendszeren áthaladó táplálék tömegét, rendszeresebb bélmozgást eredményezve, és végső soron segíthet megszabadulni a székrekedéstől. A mazsolában lévő rostok segíthetnek eltávolítani a méreganyagokat és a káros anyagokat az emésztőrendszerből. Az egészséges emésztőrendszer megakadályozhatja a bélrendszeri betegségeket, a baktériumok szaporodását és a puffadás okozta kellemetlenségeket, javíthatja a vastagbél működését.
- Napi néhány szem mazsola a gyomornak is igazi felüdülést jelent. Rostban gazdag, melyek víz hatására megduzzadnak, elősegítve így a székrekedés megszüntetését.
Megakadályozhatja a savasodást
A mazsola káliumban és magnéziumban gazdag, amelyek természetes gyógymódok az acidózis (savasodás) kezelésére. Mérsékelt mennyiségű mazsola fogyasztása az étrendben csökkentheti a savasság kockázatát.
Megelőzheti a vérszegénységet és az álmatlanságot
A mazsola jelentős mennyiségű vasat tartalmazhat, amely közvetlenül segít a vérszegénység ellen. Fél csésze mazsola csaknem 1,3 milligramm vasat tartalmaz, ami a férfiak számára ajánlott napi mennyiség 16 százaléka, a nők esetében pedig 7 százaléka. A mazsola emellett gazdag forrása lehet a B-vitamin komplexnek, amely elengedhetetlen a vörösvértestek termeléséhez. A vashiányos vérszegénység az álmatlanság oka lehet, ezért a vasban gazdag mazsola fogyasztása hozzájárulhat a jó éjszakai alváshoz is.
Elősegítheti a fog- és szájhigiéniát
A mazsola gazdag kalciumban, ami erősítheti és elősegítheti a fogzománc remineralizálását (a fogak újraásványosodását). Ezenkívül ezekben a szárított gyümölcsökben található bór segíthet megfékezni a szájban lévő baktériumok növekedését. Az oleanolsav, a mazsolában található fitokemikáliák egyike, kulcsfontosságú szerepet játszhat a fogak szuvasodás, fogszuvasodás és törékenység elleni védelmében.
Gazdag antioxidáns forrás
A mazsola nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, melyek védelmet nyújthatnak a szabad gyökök okozta károkkal szemben, amelyek bizonyos krónikus betegségek egyik elsődleges hátterében állnak.
Elősegítheti a csontok egészségét
A kalcium, csontjaink fő eleme a mazsolában megtalálható. Ezek az aszalt gyümölcsök lehetnek az egyik legjobb bórforrás, egy mikrotápanyag (a szervezet által nagyon kis mennyiségben igényelt tápanyag). A bór létfontosságú lehet a megfelelő csontképződéshez és -fenntartáshoz, valamint a kalcium hatékony felszívódásához.
Különösen hasznos lehet a menopauza által kiváltott csontritkulás megelőzésében nőknél, és nagyon jótékony hatással lehet a csontokra és az ízületekre. A kálium egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amely nagy mennyiségben található a mazsolában. Segítheti a csontok erősítését és elősegítheti a csontok növekedését, ezáltal csökkentve a csontritkulás esélyét.
- A ginben áztatott arany mazsola népszerű népi gyógymód, amely segíthet enyhíteni a krónikus fájdalmakat, különösen az ízületi fájdalmakat.
Növelheti a termékenységet
A mazsoláról már régóta tudjuk, hogy serkenti a libidót és ingerlékenységet vált ki, elsősorban az L-arginin nevű aminosav jelenlétének köszönhetően. Ennek az aminosavnak a jelenléte segíthet csökkenteni a csökkent spermamozgás tüneteit. Az arginin természetes afrodiziákum lehet, amely növeli a spermiumok mozgékonyságát, ezáltal növeli a fogantatás esélyét szexuális kapcsolat során.
- Arginin tartalma miatt a szexuális életre is igen kedvező hatással bír. Indiai szokás szerint a házasságkötés után, és a nászéjszaka előtt az ifjú pár kap egy pohár forralt tejet, mazsolával és sáfránnyal ízesítve, pont emiatt a hatása miatt.
Javíthatja a bőr egészségét
A mazsolában található antioxidánsok és C-vitamin segíthet megőrizni a bőr ragyogását, feszességét és fiatalságát. Segíthet megelőzni az olyan állapotokat, mint a pikkelysömör és az akne, mivel erős baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Belülről védi bőrünket. Megakadályozza, hogy a szabad gyökök kárt tegyenek a kollagénben és az elasztinban.
Elősegítheti a haj egészségét
A mazsola napi fogyasztása elősegítheti a fényes és vastag haj kialakulását, mivel a C-vitamin tartalma megakadályozza a sejtkárosodást. Gyulladáscsökkentő tulajdonságaik segíthetnek megelőzni a fejbőr irritációját, a korpásodást és a hámlást.
Csökkentheti a magas vérnyomást
Tanulmányok összefüggést mutatnak a magas vérnyomás és a mazsola fogyasztása között. A magas vérnyomásban vagy enyhe vérnyomáskiugrásokban szenvedőknek ajánlott mazsolát fogyasztani naponta legalább háromszor 12 héten keresztül.
A szakértők úgy vélik, hogy a szív számára egészséges elektrolit, a kálium magas szintje segít csökkenteni az erek feszültségét és csökkenti a magas vérnyomást . A jelentés szerint azoknál, akik káliumban gazdag étrendet fogyasztanak, kisebb a stroke kockázata.
Növelheti az energiát
A mazsola gazdag vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban, például szelénben és foszforban, amelyek elősegíthetik más tápanyagok és fehérjék felszívódását a szervezetben. Ha beiktatjuk az étrendbe, akkor javíthatja az általános energiát és az immunrendszer erejét.
Segíthet a cukorbetegség kezelésében
Számos tanulmányban kutatták a mazsola és a vércukorszint közötti összefüggést. A mazsola valószínűleg csökkenti az étkezés utáni inzulinválaszt, ami azt jelenti, hogy stabilizálhatják az étkezés utáni inzulincsúcsokat vagy -zuhanásokat. Megfigyelték azt is, hogy azok, akik mazsolát fogyasztottak, nemcsak alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázati tényezőket mutattak, hanem a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentették.
Tanulmány igazolta, hogy azok, akik más nassolnivalókhoz képest mazsolát fogyasztottak, étkezés után 23 százalékkal csökkenthetik a glükózszintet.
A mazsola segíthet szabályozni a leptin és a ghrelin felszabadulását is, amelyek azok a hormonok, amelyek felelősek azért, hogy közöljék a szervezettel, ha éhes vagy jóllakott – ez egy másik kulcs a vércukorszint növekedésének megakadályozásában. Így ezeknek a hormonoknak az ellenőrzésével a mazsolát fogyasztó emberek javíthatják esélyeiket az egészséges táplálkozás fenntartására, és megelőzhetik a túlevést.
A ghrelin a gyomorban termelődő hormon, gyakran éhséghormonnak is nevezik. A véráramon keresztül jut el az agyba, fő funkciója az étvágy növelése. Azonkívül, hogy táplálékfelvételre sarkall, befolyásolja az alvási/ébrenléti ciklust, a jutalomkeresési viselkedést, az ízérzést és a szénhidrát-anyagcserét.
Elősegítheti a vese egészségét
A mazsola gazdag káliumforrás. A kálium segíthet megelőzni a vesekövek kialakulását és újbóli előfordulását. Így a mazsola fogyasztása csökkentheti a vesebetegségek kockázatát.
Javíthatja a máj egészségét
Egy éjszakán át áztatott mazsola és a mazsolavíz a májtisztító diéta részeként használható, mivel az aszalt gyümölcsök gazdagok bioflavonoidokban, amelyek védenek a szabad gyökök aktivitásától. A mazsolavíz különösen elősegítheti a máj egészségét, ami segíthet a vér tisztításában.
A túlzott mazsolafogyasztás kockázati tényezője.
Súlygyarapodás
A mazsola meglehetősen magas kalóriatartalmú, és túlzott súlygyarapodást okozhat, ha nem korlátozott mennyiségben fogyasztjuk. Az adagok méretével érdemes körültekintően eljárni.
Hasmenés
A mazsola rostban gazdag, és kiváló gyógyszernek tekinthető a székrekedés, a puffadás és a savasság ellen. Természetesen túl sok belőle súlyos gyomor-bélrendszeri problémákat, különösen hasmenést okozhat.
Cukorbetegség kockázata
Bár a mazsola egészségesebb nassolnivaló lehet, mint a legtöbb más, cukorral dús feldolgozott alternatíva, azonban túl sok fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, és potenciálisan veszélyeztetheti a cukorbetegség kialakulását. Túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre. Éppen ezért mindig a legjobb, ha konzultálunk egy táplálkozási szakértővel, hogy meghatározza a fogyasztandó mazsola pontos mennyiségét.
Allergia
Néhány ember allergiás reakciót válthat ki a mazsolára.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!JÓ TUDNI:
A kereskedelmi szempontból termesztett mazsolát gyakran kezelik kéndioxiddal, így az erre érzékenyek ne fogyasszák az ilyen forrásból beszerzett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt érdemes ezen ok miatt amúgy is langyos vízben megmosni a mazsolát.