Csak néhány előnye: jobb emésztés, a csontok egészsége, a vasszintünk megtartása, segíti az erek véráramlását, a termékenységet és az alvást, növeli az energiát, pozitív hatással van a szemre, a fogakra és a hajra.

A mazsolát a szőlő szárításával, aszalásával állítják elő. A mazsola jó energia-, rost-, fehérje- és szénhidrátforrás. Sok cukrot és kalóriát tartalmazhat, de ennek ellenére alacsony glikémiás indexű.

A mazsola nulla koleszterint tartalmaz, és számos tápanyagban gazdag. Többek között megtalálható benne C-vitamin, folsav, tiamin, niacin, riboflavin, B-6-vitamin és pantoténsav. Ásványi anyagok közül kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és nátrium tartalma emelendő ki.

A mazsola magas cukor- és kalóriatartalmú, de mértékkel fogyasztva jótékony hatással van az egészségre. Fél csésze mazsola körülbelül 217 kalóriát és 47 gramm cukrot tartalmaz.

A mazsola fogyasztásának előnyei

Rostban gazdag és hashajtó hatású

A mazsola bőséges rostkészlettel rendelkezik, ami segíthet a szervezetben jelen lévő természetes folyadékok felszívódásában. Növeli a bélrendszeren áthaladó táplálék tömegét, rendszeresebb bélmozgást eredményezve, és végső soron segíthet megszabadulni a székrekedéstől. A mazsolában lévő rostok segíthetnek eltávolítani a méreganyagokat és a káros anyagokat az emésztőrendszerből. Az egészséges emésztőrendszer megakadályozhatja a bélrendszeri betegségeket, a baktériumok szaporodását és a puffadás okozta kellemetlenségeket, javíthatja a vastagbél működését.

  • Napi néhány szem mazsola a gyomornak is igazi felüdülést jelent. Rostban gazdag, melyek víz hatására megduzzadnak, elősegítve így a székrekedés megszüntetését.

Megakadályozhatja a savasodást

A mazsola káliumban és magnéziumban gazdag, amelyek természetes gyógymódok az acidózis (savasodás) kezelésére. Mérsékelt mennyiségű mazsola fogyasztása az étrendben csökkentheti a savasság kockázatát.

Megelőzheti a vérszegénységet és az álmatlanságot

A mazsola jelentős mennyiségű vasat tartalmazhat, amely közvetlenül segít a vérszegénység ellen. Fél csésze mazsola csaknem 1,3 milligramm vasat tartalmaz, ami a férfiak számára ajánlott napi mennyiség 16 százaléka, a nők esetében pedig 7 százaléka. A mazsola emellett gazdag forrása lehet a B-vitamin komplexnek, amely elengedhetetlen a vörösvértestek termeléséhez. A vashiányos vérszegénység az álmatlanság oka lehet, ezért a vasban gazdag mazsola fogyasztása hozzájárulhat a jó éjszakai alváshoz is.

Elősegítheti a fog- és szájhigiéniát

A mazsola gazdag kalciumban, ami erősítheti és elősegítheti a fogzománc remineralizálását (a fogak újraásványosodását). Ezenkívül ezekben a szárított gyümölcsökben található bór segíthet megfékezni a szájban lévő baktériumok növekedését. Az oleanolsav, a mazsolában található fitokemikáliák egyike, kulcsfontosságú szerepet játszhat a fogak szuvasodás, fogszuvasodás és törékenység elleni védelmében.

Gazdag antioxidáns forrás

A mazsola nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, melyek védelmet nyújthatnak a szabad gyökök okozta károkkal szemben, amelyek bizonyos krónikus betegségek egyik elsődleges hátterében állnak.

Elősegítheti a csontok egészségét

A kalcium, csontjaink fő eleme a mazsolában megtalálható. Ezek az aszalt gyümölcsök lehetnek az egyik legjobb bórforrás, egy mikrotápanyag (a szervezet által nagyon kis mennyiségben igényelt tápanyag). A bór létfontosságú lehet a megfelelő csontképződéshez és -fenntartáshoz, valamint a kalcium hatékony felszívódásához.

Különösen hasznos lehet a menopauza által kiváltott csontritkulás megelőzésében nőknél, és nagyon jótékony hatással lehet a csontokra és az ízületekre. A kálium egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amely nagy mennyiségben található a mazsolában. Segítheti a csontok erősítését és elősegítheti a csontok növekedését, ezáltal csökkentve a csontritkulás esélyét.

  • A ginben áztatott arany mazsola népszerű népi gyógymód, amely segíthet enyhíteni a krónikus fájdalmakat, különösen az ízületi fájdalmakat.

Növelheti a termékenységet

A mazsoláról már régóta tudjuk, hogy serkenti a libidót és ingerlékenységet vált ki, elsősorban az L-arginin nevű aminosav jelenlétének köszönhetően. Ennek az aminosavnak a jelenléte segíthet csökkenteni a csökkent spermamozgás tüneteit. Az arginin természetes afrodiziákum lehet, amely növeli a spermiumok mozgékonyságát, ezáltal növeli a fogantatás esélyét szexuális kapcsolat során.

  • Arginin tartalma miatt a szexuális életre is igen kedvező hatással bír. Indiai szokás szerint a házasságkötés után, és a nászéjszaka előtt az ifjú pár kap egy pohár forralt tejet, mazsolával és sáfránnyal ízesítve, pont emiatt a hatása miatt.

Javíthatja a bőr egészségét

A mazsolában található antioxidánsok és C-vitamin segíthet megőrizni a bőr ragyogását, feszességét és fiatalságát. Segíthet megelőzni az olyan állapotokat, mint a pikkelysömör és az akne, mivel erős baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Belülről védi bőrünket. Megakadályozza, hogy a szabad gyökök kárt tegyenek a kollagénben és az elasztinban.

Elősegítheti a haj egészségét

A mazsola napi fogyasztása elősegítheti a fényes és vastag haj kialakulását, mivel a C-vitamin tartalma megakadályozza a sejtkárosodást. Gyulladáscsökkentő tulajdonságaik segíthetnek megelőzni a fejbőr irritációját, a korpásodást és a hámlást.

Csökkentheti a magas vérnyomást

Tanulmányok összefüggést mutatnak a magas vérnyomás és a mazsola fogyasztása között. A magas vérnyomásban vagy enyhe vérnyomáskiugrásokban szenvedőknek ajánlott mazsolát fogyasztani naponta legalább háromszor 12 héten keresztül.

A szakértők úgy vélik, hogy a szív számára egészséges elektrolit, a kálium magas szintje segít csökkenteni az erek feszültségét és csökkenti a magas vérnyomást . A jelentés szerint azoknál, akik káliumban gazdag étrendet fogyasztanak, kisebb a stroke kockázata.

Növelheti az energiát

A mazsola gazdag vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban, például szelénben és foszforban, amelyek elősegíthetik más tápanyagok és fehérjék felszívódását a szervezetben. Ha beiktatjuk az étrendbe, akkor javíthatja az általános energiát és az immunrendszer erejét.

Segíthet a cukorbetegség kezelésében

Számos tanulmányban kutatták a mazsola és a vércukorszint közötti összefüggést. A mazsola valószínűleg csökkenti az étkezés utáni inzulinválaszt, ami azt jelenti, hogy stabilizálhatják az étkezés utáni inzulincsúcsokat vagy -zuhanásokat. Megfigyelték azt is, hogy azok, akik mazsolát fogyasztottak, nemcsak alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázati tényezőket mutattak, hanem a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentették.

Tanulmány igazolta, hogy azok, akik más nassolnivalókhoz képest mazsolát fogyasztottak, étkezés után 23 százalékkal csökkenthetik a glükózszintet.

A mazsola segíthet szabályozni a leptin és a ghrelin felszabadulását is, amelyek azok a hormonok, amelyek felelősek azért, hogy közöljék a szervezettel, ha éhes vagy jóllakott – ez egy másik kulcs a vércukorszint növekedésének megakadályozásában. Így ezeknek a hormonoknak az ellenőrzésével a mazsolát fogyasztó emberek javíthatják esélyeiket az egészséges táplálkozás fenntartására, és megelőzhetik a túlevést.

A ghrelin a gyomorban termelődő hormon, gyakran éhséghormonnak is nevezik. A véráramon keresztül jut el az agyba, fő funkciója az étvágy növelése. Azonkívül, hogy táplálékfelvételre sarkall, befolyásolja az alvási/ébrenléti ciklust, a jutalomkeresési viselkedést, az ízérzést és a szénhidrát-anyagcserét.

Elősegítheti a vese egészségét

A mazsola gazdag káliumforrás. A kálium segíthet megelőzni a vesekövek kialakulását és újbóli előfordulását. Így a mazsola fogyasztása csökkentheti a vesebetegségek kockázatát.

Javíthatja a máj egészségét

Egy éjszakán át áztatott mazsola és a mazsolavíz a májtisztító diéta részeként használható, mivel az aszalt gyümölcsök gazdagok bioflavonoidokban, amelyek védenek a szabad gyökök aktivitásától. A mazsolavíz különösen elősegítheti a máj egészségét, ami segíthet a vér tisztításában.

A túlzott mazsolafogyasztás kockázati tényezője.

Súlygyarapodás

A mazsola meglehetősen magas kalóriatartalmú, és túlzott súlygyarapodást okozhat, ha nem korlátozott mennyiségben fogyasztjuk. Az adagok méretével érdemes körültekintően eljárni.

Hasmenés

A mazsola rostban gazdag, és kiváló gyógyszernek tekinthető a székrekedés, a puffadás és a savasság ellen. Természetesen túl sok belőle súlyos gyomor-bélrendszeri problémákat, különösen hasmenést okozhat.

Cukorbetegség kockázata

Bár a mazsola egészségesebb nassolnivaló lehet, mint a legtöbb más, cukorral dús feldolgozott alternatíva, azonban túl sok fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, és potenciálisan veszélyeztetheti a cukorbetegség kialakulását. Túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre. Éppen ezért mindig a legjobb, ha konzultálunk egy táplálkozási szakértővel, hogy meghatározza a fogyasztandó mazsola pontos mennyiségét.

Allergia

Néhány ember allergiás reakciót válthat ki a mazsolára.

JÓ TUDNI:

A kereskedelmi szempontból termesztett mazsolát gyakran kezelik kéndioxiddal, így az erre érzékenyek ne fogyasszák az ilyen forrásból beszerzett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt érdemes ezen ok miatt amúgy is langyos vízben megmosni a mazsolát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!