Ficus carica - létfontosságú ásványianyag és vitaminforrás – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak.

Az aszalt fügével már sokan találkoztunk. Télen kifejezetten kedvelt csemege. Sokan nem tudják azonban, hogy nem csak trópusi csemege, a füge (ficus carica) hazánkban is megterem.

Szénhidrátokban gazdag gyümölcse kitűnő tápanyagforrás, a levelei hatékonyak a cukorbetegség kezelésében. Renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén is ajánlják hashajtó hatása miatt. Ezért érdemes vigyázni a túlzott fogyasztásával.

Köptetőszerként is használatos, kisebb fájdalmak enyhítésére a tejnedve kiváló. Aki aftákkal küzd, jobb, ha tudja a füge enyhíti a  szájüreg gyulladását is.
 

A füge, ahogy számos más ficus faj is, dugványozással szaporítható. Akár dézsában is megél, fának és bokornak is lehet nevelni. Szereti a napos szélvédett helyeket, fokozottan figyeljünk télen rá, takarjuk, védjük a fagytól.

Rengeteg felhasználási módja ismert, az egyik például a befőzés, íme egy recept:

Narancsos fügelekvár: mostanában érik a füge, érdemes hát raktározni télire

kb. 30 perc előkészület, 60-75 perc főzési idő    

Hozzávalók:

1kg érett füge, 2 narancs kifilézett húsa, 250 gramm 3in1 befőzőcukor, ízlés szerint fahéj esetleg szegfűszeg-

Elkészítése:

A megmosott fügének a szárait lecsípkedem, felkockázom (4 vagy 8 részre méretfüggő. és ízlés dolga, ha nem akarjuk, hogy darabos legyen a lekvár, érdemes kisebb darabokra vágni). A naranccsel és cukorral bő egy óráig főzöm, majd fűszerezem. Végül mikróban felhevített csírátlanított üvegekbe töltve 5 percre fejre állítom, aztán jöhet a szárazdunszt.

Jó étvágyat :)

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!