Íme a 12 legszennyezettebb és a 15 legtisztább zöldség és gyümölcs!

A washingtoni környezeti munkacsoport (ewg.org) minden évben közzéteszi a vegyszerekkel, növényvédő szerekkel leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját. Ezek azok, amelyekből érdemes lehet a bio-t választan, vagy pedig igen alaposan megmosni őket, mivel a vizsgálatok alapján ezekben találták a legtöbb szennyeződést.

Már ötödik éve végez az alma a lista tetején, mint a legszennyezettebb, elsősorban azon vegyszerek miatt, melyekkel a szüretelés előtt illetve után kezelik, hogy tovább elálljon. Ami a legtisztábbakat illeti, már második éve végez az avokádó az első helyen, a minták mindössze 1%-ában találtak bármilyen vegyszermaradványt.
Így tehát ha megengedheted, az alábbiakból érdemes a bio verziót vásárolni, mert a gyümölcsök és zöldségek amúgy egészségesek, ezért ha teheted, fogyassz belőlük minél többet (főleg a zöldségekből, ha a formádra is ügyelsz).
Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények is a legveszélyeztetettebbek.

A kutatás pár érdekes megállapítása:
- Az átlagos burgonya mennyiségre több vegyszert tartalmazott, mint bármelyik másik zöldség vagy gyümölcs.
- A koktélparadicsom, nektarin, őszibarack és eper esetében is volt olyan, amelyikben 13 különféle növényvédő szer maradványát mutatták ki.

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs
1. Alma
2. Őszibarack
3. Nektarin
4. Eper
5. Szőlő
6. Zeller
7. Spenót
8. Kaliforniai paprika
9. Kígyóuborka
10. Koktélparadicsom
11. Zöldborsó (hüvelyes)
12. Burgonya

A 15 legtisztább zöldség és gyümölcs: 
1. Avokádó
2. Kukorica
3. Ananász
4. Káposzta
5. Fagyasztott zöldborsó
6. Vöröshagyma
7. Spárga
8. Mangó
9. Papaya
10. Kivi
11. Padlizsán
12. Grapefruit
13. Sárgadinnye
14. Karfiol
15. Édesburgonya

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!