De ebben most hatalmasat tévedtél!

Ez nálad is megterem, de lehet, hogy eddig eldobtad! NE TEDD EZT!
Szokták mondani, hogy előbb mindenki a saját kertjében nézzen szét, mert lehet, hogy aranybányára bukkan... Ez most valami olyasmi!


Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

A legtöbben azt hiszik, ez gaz, pedig valójában egy csupasz évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van.
Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztható.

Összetevői:
- Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény!
- C-vitamin
- E-vitamin
- Glutation
- Oxálsav
- Alkaloidák
- Zsírsavak
- Kumarinok
- Flavonidok
- Szívglikozidok
- Glikozidok

Kövérporcsin gyógyhatása

Szív és érrendszeri betegségek
Szív problémák
Érelmeszesedés
Koleszterin szint
Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
Immunrendszer erősítő
Védi az artériákat
Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Izomgörcs fellazítása
Aranyér
Stressz
Álmatlanság
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
Húgyúti betegségek, gyulladások
Fejfájás, megfázás, influenza
Fogínygyulladás

Felhasználása

Ízét a sóskához lehet hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának és salátaadaléknak diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A levelek vajban megpárolva levesek ízesítésére használhatók fel.
Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el, de sült húsokhoz és grillezett ételekhez is kiváló. Fiatal levelei a paradicsomsaláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmasak.

A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint. Télire megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósíthatjuk. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagát, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint a leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, mert így kevésbé veszti el zamatanyagait és a magas C-vitamin-tartalmát.
Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és a leveleit, fogjuk vászonruhába és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, és akár egész éjszaka is rajta maradhat.

Gyűjtése

Egész nyáron a virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.

Kövérporcsin a konyhában

Porcsinfőzelék
Porcsin franciásan
Párolt porcsin
Porcsin saláta

Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, mert sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük ezt és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!