A virágzó karácsonyi kaktusz az ünnepek igazi éke lehet, de ehhez az időzítésnek tökéletesen kell működnie. Alapvetően könnyen gondozható, meglehetősen igénytelen növényről van szó, aminek szárai szártagokból (levelekből) állnak. Ezek kezdetben felfelé törnek, majd a szártagok számának növekedésével csüngeni kezdenek.

De a növény igazi népszerűségét színpompás virágainak köszönheti, amivel a karácsonyi ünnepi időszak különleges dísze lehet. A tökéletes időzítés egy kissé trükkös lehet, de semmiképpen sem lehetetlen. Valójában csak egy kis plusz odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy ez sikerüljön.

Hogy érheted el, hogy a karácsonyi kaktusz az ünnepek alatt virágozzon

A karácsonyi kaktusz Brazília keleti partvidékének hegyvidékéről származik, így természetes körülmények között van egy fagyos, sötét időszak, amit át kell vészelnie - gyakran akár napi 14 óra sötétséget is el kell viselnie.

De éppen a hűvös hőmérséklet és a sötétség kombinációja az, ami virágzásra készteti a növényt. Ezért ha azt szeretnénk, hogy szobanövényként a megfelelő időben virágozzon, meg kell teremtenünk számára az ehhez szükséges feltételeket.

Tartsuk hűvös, sötét helyen a növényt

Körülbelül hat-nyolc héttel karácsony előtt hűvösebb helyre kell költöztetnünk a karácsonyi kaktuszt. Egy hűvös, nedves pince, egy félig fűtött garázs vagy a ház egy nagyon hűvös szobája egyaránt megfelelhetnek ennek a célnak. A lényeg, hogy próbáld meg olyan helyen tartani a növényt, ahol körülbelül 12-13 Celsius-fok a hőmérséklet.


Ugyanakkor a mikulásvirághoz hasonlóan a karácsonyi kaktuszokat is hosszú ideig sötétben kell tartani, hogy elősegítsük a virágzást. Figyelj arra, hogy a növény legalább napi 12-14 órát sötétben legyen. Ehhez akár le is takarhatod, de az is jó megoldás, ha egy sötét kamrába, vagy szekrénybe helyezed a nap egy részére. Fontos, hogy legfeljebb napi 8 óra gyenge fényt szabad kapnia, így mindenképpen tartsd távolt az ablaktól.

Ebben az időszakban a víz mennyiségét is csökkentheted - csak annyira öntözd meg a növényt, hogy a talaj tapintásra éppen csak nedvesnek tűnjön. Ez segít növekedésre kényszeríteni a kaktuszt, és új hajtások jelennek meg rajta. Ezután körülbelül 6-8 hétbe telik, mire a virágok megjelennek. Ez idő alatt ne adj tápszert a növénynek, ezt csak a virágzási ciklus végén kell elkezdened.

Ha már megjelentek rajta a bimbók és készen áll a virágzásra, itt az ideje, hogy megtaláld neki a megfelelő helyet, ahol az ünnepek alatt kedvedre gyönyörködhetsz a virágaiban.

További tippek, hogy a karácsonyi kaktusz minél hosszabb ideig virágozzon

Az első és legfontosabb dolog, hogy megvédd a növényt a közvetlen napfénytől, mert ez csökkenti a virágzási ciklus idejét. Tartsd távol az ablaktól, olyan helyen, ahol csak gyengébb, közvetett fényt kap. Ezenkívül az is fontos, hogy a fűtőtestektől, ventilátoroktól is távol tartsuk, ellenkező esetben gyorsan kiszáradhat.

Bár a kaktusz név a száraz sivatagi körülményeket juttathatja az eszünkbe, a karácsonyi kaktusz valójában a magas páratartalmat kedveli.

Megfelelő megvilágítás és elegendő nedvesség biztosítása mellett a növény akár több mint 3 hétig is virágozhat.

Hosszú távú gondozás

Általánosságban elmondható, hogy a karácsonyi kaktuszok rendkívül könnyen gondozható szobanövények. A virágzási szezon után továbbra is a szokásos módon öntözd és ápold a növényt, az elhalt virágokat és a sérült leveleket pedig távolítsd el róla.

A karácsonyi kaktusz a nedves, de nem túlságosan átáztatott talajt kedveli. Akkor kell megöntöznöd a növényt, amikor a talaj felső harmada kezd kiszáradni. Öntözéskor áztasd át a talajt, de figyelj arra, hogy a növény ne álljon vízben, mert ez a gyökerek rothadását okozhatja.

Amikor elvirágzik, ugyanúgy kell bánnod a karácsonyi kaktusszal, mint bármelyik másik szobanövénnyel. Tartsd világos, de közvetlen napfénytől védett helyen - a túl erős napfény ugyanis megégetheti a friss hajtásokat.

A karácsonyi kaktusz viszonylag lassan nő, ezért nem kell túl gyakran átültetned. A jó minőségű általános virágföld tökéletesen megfelel a számára, a legfontosabb a jó vízelvezetés.

Tápszerezés és metszés

Virágzás után elkezdheted tápszerezni a növényt, hogy erős és egészséges maradjon. Ami a gyakoriságot illeti, a havi vagy kéthavi adagolás általában bőven elegendő. Késő tavasszal, nyáron és ősszel akár a szabadban is tarthatod egy árnyékos helyen, de az is teljesen rendben van, ha egész évben a szobában hagyod.

A metszésre a legjobb idő június vége és július közepe között van. Ez elegendő időt biztosít a növénynek, hogy új hajtásokat növesszen, és újra készen álljon a karácsonyi virágzásra.