Nem minden kertész örül a madaraknak, hiszen elcsipegethetik a bogyósokat, lyukat vághatnak a nagyobb gyümölcsökbe, kikaparhatják a kis palántákat. Viszont a jól megtervezett, kiegyensúlyozott kertben a madarak sokkal több jót tesznek, mint ártanak. Kiváló rovarevő ragadozók, a leveleket rágcsáló hernyókat és a repülő bogarakat egyaránt összefogdossák. Sok madár magokkal táplálkozik, és ezzel csökkentik a gyomok mennyiségét. Az ételért cserébe otthagynak egy kis ajándékot, táplálékban gazdag trágyájukat. Egy-egy madárpotyadék nem számít sokat, de madáretető kiakasztásával vagy más taktikához folyamodva rengeteg trágya felhalmozódhat, ami kincset ér a kiskertben.

A madarak, talajt is kapirgálják, eközben eltávolítják a rovarokat és gyommagvakat, kihúzgálják a gyompalántákat is. És ne feledkezzünk meg arról, mekkora örömet okoz a színes tollazatuk látványa, csacsogó énekük, fészeképítés és családnevelés, a vadászat, udvarlás, avarpiszkálás és társadalmi életük során tanúsított végtelenül változatos viselkedésük. A kert madarak nélkül steril hely.

Ha úgy szeretnénk becsalogatni a madarakat a kertünkbe, hogy közben hasznot is hajtsanak, elő kell vennünk szemléletünket. Milyen élőhely ad meg minden szükségeset a madarak számára? Erre válaszolva láthatjuk, hogyan kell madárélőhelyet létrehozni, a kertbe vonzva az összes, szárnyasok kínálta adományt.

Képzeljünk el egy kiskertet csupasz földdel. A kis csupasz föld is hasznos hely a madarak számára: a száraz talajban porfürdőzve megszabadulhatunk a tetvektől és az élősködőktől. De ha nincs menedékük a ragadozók és elemek elől, akkor egy madár sem tud ott megélni. Jöhetnek alkalmi látogatók férgeket vagy talajlakó rovarokat szedni az üres térről, de nem maradhatnak sokáig.

Ha hagyjuk, hogy alacsony talajtakaró növények borítsák be a talajt, akkor a barátságos mikroklíma és a zöld odacsalnak néhány rovarfajt. Még néhány földön fészkelő (például mezei pacsirta, egyes verébfajok) is feltűnhet bogarak és magvak után kutatva. Ez a két fajta élelem táplálja a madarak diverzitását: a rovarevőknek hosszú, vékony csőrük van, mellyel hozzáférnek a levelek közt megbújó ízeltlábúakhoz, míg a magevők csőre rövid és tömör, mellyel megroppantják a szívós magvakat.

A környezet sokszínűbbé válásával a madárpopuláció összetétele és viselkedése is egyre változatosabb lesz. Más szóval, több madárfaj tud osztozni az összetettebb élőhelyen, mint az egyszerűn.

Növeljük kicsit a növényi diverzitást hosszú füvekkel! A magas fűben más madarak élnek. Rövid szárnyukkal és farkukkal könnyen manővereznek, és inkább szökdécselnek, mint repülnek.

De ez még mindig elég szegényes otthon. Tegyünk csak hozzá néhány bokrot, mely többféleképpen is serkenti a diverzitást. Legfőképp benövik a harmadik dimenziót, a magasságot is. Ülőrudat nyújtanak a madaraknak, ahonnan zsákmányra leshetnek, és nem kell folyamatosan szökdécselve keresgélniük. A lesből vadászat energiát takarít meg, melyet szaporodásra és társas életre lehet fordítani. A repülő bogarakra vadászó madarak csőre szélesebb, növelve esélyüket a rovarok elkapására. A föld feletti fészkek biztonságosabbak, hűvösebbek és szárazabbak, több a túlélő fióka.

A bokrok másik diverzitásserkentő hatása fás szöveteikből ered. A füvek és évelők szára, levélzete lágy, ezért a rovarok könnyen elrágcsálják. Viszont a bokrok fás szára ellenáll a gyengébb rágójú bogaraknak. A fás szár az erősebb rágójú vagy szúró szájszervű rovarokat vonzza be. Így a bokrokkal teli kert még többfajta rovar otthona lesz, ami többféle madarat is jelent.

A bokrok lombjában a kis madarak védve vannak a ragadozóktól. Ezek a madarak ágról ágra ugrálhatnak rovarokat csipegetve. Éles, hegyes csőrre van szükségük, hogy kis helyekre is be tudjanak nyúlni élelem után kutatva. És itt megint csak újabb fajok kerülnek elő.

Fákat is adhatunk a keverékhez. A fatörzs és a lombkorona kombinációja új szerkezetet teremt, ahol a madarak szabadon suhanhatnak a lombok alatti nyílt térben. Újabb repülő madarak érkeznek, és nagyobbak is, melyeket vastagabb ágak tudnak megtartani. A fatörzsek vastag kérgén és széles felületén újabb bogárfajok táplálkoznak, rejtőznek és petéznek. Az ezekkel táplálkozó madaraknak különleges csőr kell a kéreg kutatásához, testfelépítésük módosul, hogy a fa oldalán is meg tudjanak kapaszkodni, ne csak ülhessenek a fán. Vagyis a fák növelik a diverzitást, közöttük biztonságosabb is az élet. A madarak és a fészkek a lombok közt biztonságban vannak a földön ólálkodó ragadozóktól.

A változatos élőhely tehát sok fajtájú, különböző alakú és méretű növénnyel sok fajtához tartozó, változatos életstílusú madarat és rovart vonz oda. A madarak alapvetően fontos szerepet játszanak az ökologikus kertben. Bár vannak, akik kifejezetten szárnyasok számára alakítják ki kertjüket, de minden kertben lehet néhány madárbarát elem. Természetesen a legtöbb elemet tervezhetjük több funkciósra, aminek az ember és állatok egyaránt hasznát látják, és hozzájárul az egész miniökoszisztéma egészségéhez.

A madaraknak való ideális, változatos élőhely négy alapvető elemet tartalmaz. Ezek a következők:

1. Élelem:  A madáreledelek három fő kategóriába tartoznak: gyümölcsök és bogyók, rovarok, végül magvak és diófélék.  A sokfajta madár táplálásához legyenek a kertben rovarvonzó növények (sok nektárt adó is), magokat termő füvek, és évelők, dióféléket, gyümölcsöket és bogyókat termő bokrok, fák.  Az a legjobb, ha elég sokféle faj van jelen, hogy egész évben folyamatosan biztosítva legyen az élelem. Sok gyümölcs és bogyó kitart télig – ezek egész évben hívják a madarakat.

2. Víz:  A madarak legtermészetesebb vízforrása a sekély partú kis tó vagy patak, ennek alternatívája  a kiskertben a madárfürdő vagy valamilyen 5 cm-nél nem mélyebb víztartály. Az egészen közeli bokor a madárfürdő környékén menekülőutat biztosít, és lehetővé teszi, hogy a vizet biztonságos helyről figyeljék. A madarak a szökőkút permetében vagy más mozgó vízben is szívesen fürdenek.

3. Menedék és védelem: Az eleség és víz kevésbé csábító, ha nincs hozzá menedék az elemek és a ragadozók ellen. A sűrű bokrok, indák fonadéka, tüskés növények és leveles fakoronák mind biztonságos menhelyet nyújtanak. Fészkelőhelyül olyan növény kell, amelynek levélzete kizárja az esőt, a forró napot és az éles szemű ragadozókat.

4. Változatosság:  Ha sok madarat akarunk odacsalni, a kertben legyen bőséges, egész éven át kitartó élelemforrás, változatos menedékhely és különböző magasságú fészkelési lehetőség. Ezek biztosítására a következő hét, egymást átfedő kategória mindegyikéből szükség van növényre:

• Örökzöldek: A tűlevelű (erdei-, luc-, jegenye- és hemlokfenyő, cédrus, tiszafa, boróka) és széleslevelű (magyal, szamócafa, óriásbambusz, eukaliptusz, babér) örökzöld fák és bokrok téli menedéket, nyári pihenőhelyet és meneküléskor fedezéket nyújtanak. Néhánynak rügye, magva vagy nedve élelemforrás.

• Füvek, virágok, évelők: Magas füvek, egynyári és évelő virágok és lágyszárúak fedezékül szolgának földön táplálkozó és fészkelő madarak számára. Sokuk magvakat és nektárt is nyújt, vagy rovarok lakják.

• Nyári termések: A májustól augusztusig gyümölcsöt hozó növények a madárvonzó kertek fő pillérei. Például földi szeder, áfonya, cseresznye, berkenye, lonc, málna, eperfa, bodza, kajszibarack, de van még jó tucat más is.

• Őszi termések: A költöző madarak vastag zsírtartalékot halmoznak fel délre utazásuk előtt, a nem költöző madaraknak viszont sok élelemre van szükségük a téli fagyok túléléséhez. Az őszi gyümölcsök a legfontosabbak: például som, berkenye, hóbogyó, homoktövis, bölénybogyó, madárbirs.

• Téli termések: Különösen fontosak azok a növények, amelyek termése a téli napokon is az ágakon marad. Néhány fajta bogyó csak többszöri fagyás-kiengedés után válik ízletessé. A következőkön található télen is termés: fekete törpeberkenye, különféle vadalmák, borbolya, galagonya, különféle kecskerágók, naspolya, vadszőlő.

• Dió- és makktermések: A következők termése: tölgyek, diófák, vadgesztenye, szelídgesztenye, mogyorófélék. Ezek egyúttal jó fészkelőhelyek is.

Az igazi madárbarát kert kialakításához hosszú évek kellenek, de megéri minden befektetett munka, hiszen évről évre egyre több madár látogat majd bennünket és egyre többen választják majd ideiglenes vagy végleges otthonuknak a kertünket.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!