Sokan belevágtak már az avokádó hatalmas magjának csíráztatásába. Ám sokszor csíra helyett a penészesedés indul el.

Avokádót bárki nevelhet.
Vegyünk egy nagyon érett avokádót. Szedjük ki a magját. Szúrjunk bele három fogpiszkálót hogy úgy áztathassuk, hogy csak az alja érjen bele a vízbe. Nem kell fogpiszkáló, ha van egy olyan poharunk (pl. pálinkás), amibe úgy tudjuk beletenni a magot, hogy az alja érintkezzen a vízzel. Bár ebben az esetben nehezebb megfogni a magot a vízcserénél.

Itt jön a lényeg: 3-4 naponta cseréljük alatta a vizet! Vigyázzunk, mert a friss gyökerek nagyon könnyen törnek! Mielőtt leérne az első gyökér a pohár aljáig, érdemes hosszabb pohárba helyezzük.

Másik módszer:

Távolítsuk el a magról a sötétbarna héját. Éles késsel nagyon óvatosan egy picit bemetszünk, utána könnyen lejön a héj. Tegyük egy harisnyába a magot, és lógassuk egy tálka vízbe, úgy, hogy a mag csak 1 cm-re érjen a vízbe. Várjunk türelemmel 4-6 hétig, közben 2-3 naponta cserélgessük a vizet a tálkában. Ha néha elfelejtjük a frissítést nem baj. A lényeg, hogy a mag ne rothadjon be az állott vízbe.

Négy-nyolc hét alatt megduzzad a mag, láthatóvá válnak a gyökerek és a két magfél szétválik, hogy a csírának szabad utat engedjen. Ekkor ültessük el a magot a földbe, de legyünk óvatosak, nehogy megsértsük a gyökereket.

Mekkora lesz a növényünk?

A fiatal növények gyorsan nőnek és sok tápanyagra van szükségük, ezért tápanyagban gazdag földbe ültessük át őket.

A magunk termesztett avokádó általában egyenesen nő és nem ágazik el. Csípjük le a csúcsokat, hogy oldalágak is fejlődjenek. Így szebb lesz a lombozata.

Az avokádónövény ritkán nő egy méternél magasabbra. Kezdetben gyorsan nő, később azonban leáll a növekedés.

A növény a világos, napos helyet kedveli, ahol magas a páratartalom. Az ideális téli hőmérséklet a növény számára kb 12 °C. Ha melegebb helyre tesszük, általában lehullatja minden levelét.

Nyáron igen sok vizet igényel, télen viszont csak annyit, hogy a levelek ne hulljanak le. Naponta többször célszerű langyos vízzel bepermetezni. Márciustól augusztus végéig kéthetente trágyázzuk.

Tavasszal agyagtartalmú talajba ültessük át, mert a hagyományos virágföldben elsárgulnak a levelei.

Miért egyél avokádót?

Több mint huszonöt alapvető tápanyagot tartalmaz: rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, fehérjéket, folsavat. Megtalálható benne az A, B, C, E és K-vitamin, valamint az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak is, mint például az omega-3 zsírsav. Magas az antioxidáns és a rosttartalma is. Ezen tápanyagok miatt serkenti az idegrendszert, az agyműködést, és javítja a szívműködést is. A fogyókúrába is remekül beilleszthető, mert bár magas a zsírtartalma, de jó zsírokban gazdag, és szabályozza a vércukorszintet, ami a diéta elengedhetetlen része. A bőröd szépségéért is sokat tehetsz azzal, ha fogyasztod.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!