Pár nap alatt "arathatsz" is.

Csiráztatni nem nehéz! Otthoni körülmények között is lehet pár nap alatt friss, egészséges csirád.

A csira-tálcás módszerről  ITT olvashatsz. De mi van ha nincs speciális tálcád? Van megoldás: egy közönséges tál vagy egy befőttesüveg is alkalmas a növénykék nevelésére.

A csíráztatás menete:
Csíráztatás előtt válogassuk ki a hibás, sérült, törött szemeket. Az egészséges magokat alaposan öblítsük le.

Helyezzük a magokat a csíráztató üvegekbe. Egy üvegbe egyféle magot tegyünk. Fontos, hogy az üvegekben maradjon elég hely a növekvő csíráknak.

A magokra öntsünk annyi vizet, hogy ellepje azokat, majd az üvegeket fedjük le 1-2 réteg gézzel.

A magokat kis időre hagyjuk a vízben, amíg jól megszívják magukat, majd a gézen keresztül öntsük le a vizet a magokról.

Állítsuk az üvegeket világos, meleg, de közvetlen napsütéstől mentes helyre. Naponta 2-3 alkalommal kézmeleg vízzel öblítsük át a magokat. Így biztosítani tudjuk számukra a szükséges nedvességet, és nem penészednek be. További vízben állásra, áztatásra már nincs szükség.

24-48 óra elteltével megjelennek az első világos kis hajtások. Az öblítést folytassuk addig, amíg a csírák el nem érik a kívánt nagyságot. A brokkoli a 3. nap végére már igen kívánatos volt, míg a mustárnak még adni kellett 1-2 nap ráadást.

Csíranövénytől függően 2-4 nap múlva, az első zöld levélkék megjelenésekor learathatjuk a termést, azaz kivehetjük a csírákat az üvegből. Hideg vízben öblítsük le. A csírák hűtőben 1 hétig tárolhatók.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!