A meleg kora tavaszi napok miatt idén még hamarabb előbukkantak a bájos lila ibolyavirágok. Ezek az illatos tavaszi bimbók nem csak látványnak szépek. Ha kedvünk támad egy jót sétálni a friss levegőn, gyűjtsük be bátran a virágokat, és használjuk ki a bennük rejlő sok-sok gyógyító erőt is.

Az ibolya nyálkaoldó hatásánál fogva remek köptetőszer, ezért a kora tavasszal annyira jellemző, sűrű váladékképződéssel járó légzőszervi megbetegedésekben nyújthat segítséget. Emellett idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Enyhíti a köhögést, az asztmát, a szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot. Sőt, a szárított, őrölt gyökeréből enyhe hashajtó tea és szirup is főzhető. A leveléből fertőtlenítő hatású, vértisztító, enyhén izzasztó hatású főzet készíthető.

Ha nem a vázába szeretnénk az ibolyát gyűjteni, akkor menjünk forgalomtól távol eső helyre, hogy a lehető legtisztább virágokat szedhessük. Az ibolya frissen és szárítva is felhasználható.

Az ibolyatea készítése:

Az ibolyatea kiváló megfázás, köhögés esetén, de enyhíti a fejfájást, a reumatikus panaszokat, segít székrekedéskor, csökkenti a puffadást és az emésztési problémákat is. Öntsünk le csészénként egy kávéskanál szárított vagy 3 kávéskanál friss virágot forrásba lévő vízzel, majd 5-10 percig lefedve hagyjuk ázni. Ha szeretnénk, kis kanál mézzel édesíthetjük. Langyosan fogyasszuk, de naponta maximum 3 csészével, mert szaponin tartalma miatt a túlzásba vitt teázás hányást, hányingert okozhat.

Ibolya-tinktúra torokfájásra és reumás fájdalom ellen

200 ml 80%-os gyógyszertárban kapható alkoholba áztassunk 30-50 grammnyi szárított ibolyát, egy evőkanálnyi szárított borsmenta levelet és egy evőkanálnyi szárított kakukkfüvet. Jól lezárható üvegbe tegyük, és fénytől védett helyen két hétig érni hagyjuk úgy, hogy naponta jól fölrázzuk. Két hét után szűrjük. Ajánlott adagolás torokfájás esetén naponta 2 dl vízben 10-12 cseppet elkeverni, és lassú kortyokban fogyasztani. Bedörzsölő szerként naponta kétszer kenjük át a fájdalmas testfelületet.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!