A „bio” jelzővel nap mint nap találkozunk, sokféle árut kínálnak ezzel a megjelöléssel. Két fontos dolgot szeretnénk ezzel kapcsolatban előrebocsájtani.

Élelmiszerek vonatkozásában jogszabályok határozzák meg, mi kerülhet bio megnevezéssel forgalomba.
A jogszabályok a termék előállításának teljes folyamatára vonatkoznak. Arra, ahogy

  • a növényeket termesztik,
  • az állatokat tartják,
  • az alapanyagokból kész terméket állítanak elő.

Egy Hatóság által elismert szervezet ellenőrzi, tanúsítja azok betartását, így nem lehet valamit utólag biotermékké minősíteni. Ezzel még későbbi cikkünk fog foglalkozni, de most lessünk be egy biogazdaság kerítésén, hogy állítják elő a biotermékeket!

Növénytermesztés

A jóféle ételekhez elengedhetetlen a beltartalmi értékekben gazdag alapanyag, a termesztés alapja pedig az egészséges talaj. A termőföld csak akkor tud minket egészséges élelemmel ellátni, ha mi is vigyázunk az egészségére. A biogazda csak természetes anyagokkal pótolja a tápanyagokat. A műtrágyák ugyanis tönkreteszik a talaj élővilágát, maradékuk könnyen bemosódik a vizekbe, valamint a túl bőséges tápanyag kínálatból a növények „betegre eszik magukat”, amitől ellenálló képességük romlik.

Vetésforgó és más csalafintaságok

Egy biogazda nem a kémiai hadviselésre alapozva védi meg növényeit a vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól, rovaroktól és minden egyéb kártevőtől.  Megelőző intézkedéseket tesz, amelyek közül a legfontosabb a vetésforgó. A kártevők, kórokozók kitelelnek a földön. A többségük szerencsére válogatós, így csak bizonyos növénycsoportokat károsít. Éppen ezért a biogazdák az egymást követő években más-más növénycsoportot vetnek egy adott helyre.

Ezzel azonban korántsem merült ki a megelőző növényvédelem eszköztára. Néhány példa a mindennapi gyakorlatból:

  • A biogazdaságokban előnyben részesítik azokat a fajtákat, amelyek ellenállnak a betegségeknek, vagy legalább „szívósabbak”.
  • Ügyelnek a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra, ugyanis az „éhezés” és a „túltápláltság” egyaránt gyengíti a növényeket.
  • Fertőzött növények, növényi részeket eltávolítják.
  • „Szellősen” vetnek, hogy a levelek minél gyorsabban száradjanak, mivel a nedvesség a gombabetegségeknek kedvez.

A biogazda is permetez?!

Igen, csak nem akármivel! Előfordulhat, hogy a megelőző intézkedések kevésnek bizonyulnak és be kell avatkozni, hogy elfogadható mennyiség - minőség teremjen. Rendelkezésre áll néhány ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, biztonságos hatóanyag. A leggyakrabban használtak: olajok, elemi kén, réz-sók, ránk nézve veszélytelen baktérium készítmények. Fontos szempont, hogy ezek nem szívódnak fel a termés belsejébe, ellentétben számos olyan készítménnyel, amit a nem bio gazdaságokban rutinszerűen, évente többször is kipermeteznek.

Állattartás – a jólét is fontos

Az állati élelmiszerek fogyasztásának nélkülözhetetlen vagy tarthatatlan voltáról rengeteget olvashatunk. Mi nem szállunk be ebbe a vitába, de javasoljuk a bio minőséget, saját magunk és a haszonállatok érdekében egyaránt. 
Gazdasági haszonállataink ősei kisebb csoportokban éltek, így bizonyos határig jól is érzik magukat fajtársaik körében. Ha azonban nincs meg a mozgás lehetőségük, illetve túl sok állat van összezárva, akkor a zsúfoltság stresszként hat rájuk, annak minden káros, sokszor megbetegítő következményével. Egy biogazdaságban az állatoknak biztosítják az „önmegvalósítás” feltételeit. Kapirgálhatnak, turkálhatnak, úszkálhatnak, legelészhetnek, ösztönös viselkedési mintáik szerint.

Alapelvárás, hogy az állatok kijussanak a szabad levegőre, megfelelő mozgásterük legyen és természetesen „biomenüt” fogyasztanak.

Feldolgozott biotermékek – nem csalás én nem ámítás

Az elmúlt néhány évben rohamtempóban bővült a magyar biogazdák kínálata, jelenleg szinte minden hagyományos hazai terméket elkészítenek bio minőségben is. A biotermékek feldolgozásáról egy későbbi számban még írunk, de addig is ismerje meg a kínálatot a Biokultúra Ökopiacon!

 

Magyar Biokultúra Szövetség

1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1.

1/214-7005

www.facebook.com/BiokulturaSzovetseg

[email protected]

www.biokultura.org

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!