Hazánkban a vakond védett állat, így a kertbarátok csak a távoltartásában gondolkodhatnak. Személy szerint ezt jobb megoldásnak tartom, mert az nem oldja meg a problémát, ha egytől megszabadulunk, hiszen jön a helyére másik.

A vakondháló a tökéletes védelem?
Véleményem szerint nem. Sokszor találkozok helytelenül (túl sekélyen) lerakott hálókkal a kertekben, ami épp csak a vakond feltúrását akadályozza meg. Azt viszont nem, hogy a háló alól kihordja a talajt, miközben a járatait ássa élelem után kutatva. Így a gyep gyökerei a levegőben lógva szép lassan tönkremennek.
A rosszul lerakott háló akadályozza a gyepszellőztetést és a kert szabad alakítását is hiszen ha megsérül, nem tölti be már a szerepét.

Hogyan lehet távol tartani akkor mégis a kis földtúrót?
2 fronton kell felvenni a kesztyűt ellene, egyrészt:
• meg kell szüntetni az okot, amiért a kertbe költözik, és
• hatékony védőgátat kell ellene „építeni”
A vakond okos lény, ott szeret lenni, ahol sok az élelem: a pajorok, drótférgek, lárvák vonzzák a kertbe. A kártékony talajlakók megtizedelésének hatékony módja a vegyszermentes Esstence Bug Stop alkalmazása, ami aromás gyógynövényekkel tartja távol a kerttől a rovarokat, bogarakat. A talajra juttatva a talajfelszín alatti kártevőket szorítja vissza, míg a növények állománykezelése során a mászó, rágcsáló kártevők kedvét veszi el a kertje rombolásától.
Ráadásul a preventív gondolkodás nem csak a vakondot fogja elkedvetleníteni, hanem a kertre is jó hatással lesz, hiszen a gyep és a virágok zsenge gyökereit nem lesz, ami elrágja.


A másik fontos teendő a vakond számára kijelölni a határvonalat, hogy ő is tudja: eddig és ne tovább!
Ehhez a ricinus tartalmú szereket ajánlom. Ha már benn garázdálkodik a kertben, akkor a Biofume füstpatronnal a járatait lehet kellemetlenné tenni számára. Majd, ha már biztosan visszavonulót fújt, a Defenders Vakondriasztó granulátummal kell kb. 2 méter szélességben a kerítés körül „felhúzni a láthatatlan várfalat”. Mivel kedvező áron, gazdaságos 2,5 kg kiszerelésben  is rendelkezésére áll  a kertészkedők számára, már nincs akadály a annak, hogy az  egész kert területét  rendszeresen ( három havonta) kezeljük.
A granulátum a gyors oldódásának köszönhetően nagyon hamar elkezdi kifejteni hatását. A használatát 2-3 havonta kell ismételni.
Bővebb leírásért keresse fel a honlapomat:  https://kertfuvesites.hu/mit-kezdj-a-vakonddal/

Vakondmentes, egészséges kertet kíván:
Molnár Gábor Éva
- a füvesasszony

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!