Ha Húsvét, akkor sonka! Sokféle módszer létezik arra, hogyan a legjobb megfőzni a füstölt alapanyagot, viszont van egy aranyszabály, amit sosem szabad elfelejteni: 

Ahány kiló a sonka annyi óráig főzzük.

Ha kész, ne szedjük ki a léből. A  sonka akkor lesz ízletes, puha és szaftos, ha a főzőlében hagyjuk kihűlni.

A fűszerezés ízlés kérdése, tehetünk mellé egy hagymát, fokhagymát, borsot is ha szeretnénk, de anélkül is finom lesz.

Sózni nem kell, mivel a sonka így is sós.

Mennyi ideig kell főzni a sonkát?

Ha a sonka 3 kiló, akkor forrástól számítva 3 órán át főzzük. Lassú tűzön!

A sonka főzőlevét nem érdemes kiönteni. Húsvétra a főtt tojást, de sokan még a héjában főtt krumplit is ennek a levében főzik. Ha nem szeretnéd erre felhasználni, akkor nagyon finom bablevest főzhetsz benne.

Kötözött sonka főzés

A kötözött sonkát forrástól számítva fél óra/kg főzöm. Nekünk a kész kötözött sonka nem mindig elég puha, ezért szoktuk még főzni tálalás előtt. A főzőlébe fokhagyma, babérlevél, bors kerül általában. Sózni ezt sem kell.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!