Ahhoz, hogy a tyúkok sokat tojjanak, egészségesnek és boldognak kell lenniük, ehhez pedig nem árt odafigyelni néhány alapvető dologra.

A legfontosabb dolgok, amikre a madaraknak szükségük van

Az biztos, hogy a tyúkok imádni fogják, ha minél nagyobb terület áll a rendelkezésükre, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy kevesebb lesz a por, emellett több hasznos rovar bukkan fel, így a szárnyasok megfelelően növekednek.

Az emberek legnagyobb félelme a csirketartással kapcsolatban általában az, hogy ezek a madarak mindent megesznek. A csirkék azonban nem nyúlnak az olyan fűszernövényekhez, mint a menta vagy a rozmaring, de nem eszik meg a burgonyát sem, illetve azokat a növényeket, amiknek tüskéi vannak.

Ugyanakkor azt is tudni kell, melyek azok a növények, amik mérgezők a számukra. Kerülni kell a következő növények ültetését azokon a részeken, ahová a tyúkoknak szabad bejárásuk van: borostyán, bürök, hortenzia, iszalag, nárcisz, bodza, jázmin, leander, rododendron és lilaakác.

A jó hír az, hogy ha a madarak mégis megtalálják ezeket a növényeket, és esetleg meg is próbálkoznak azokkal, valószínűleg a kert más részei felé fordítják a figyelmüket. Emellett kerülni kell az olyan növényvédő szerek és műtrágyák használatát, amelyek ártalmasak lehetnek a madarakra.


Köztudott, hogy a tyúkok szeretnek kapirgálni, ezért, ha szeretnéd megvédeni a kert egy adott részét, érdemes védőhálót használnod. Ha azt akarod, hogy a tyúkjaid sok tojást tojjanak, ezt a cikkünket mindenképpen olvasd el!

Ha szeretnél zöldségeket is ültetni, akkor a veteményest el kell kerítened. Ha pedig sétányok kialakításán gondolkodsz, érdemes apró köveket használnod ehhez. A kavics ugyanis segíti a madarak emésztését, és a gyomok növekedését is korlátozza. A kőlapok vagy beton sétányok szintén nagyszerű ötletek lehetnek, mivel könnyű tisztán tartani azokat.

Nyáron a madaraknak árnyékra is szükségük van. A fák, gyümölcsfák vagy egy szőlőlugas erre nagyszerű megoldást jelentenek. Ez árnyékot ad a madaraknak, menedéket a ragadozók elől, és, ha gyümölcsfákról van szó, egy kis finom harapnivalót is.

Ősszel beengedheted a tyúkokat az elkerített veteményesbe, hogy elvégezzenek egy alapos takarítást. A madarak megeszik a talajban található esetleges kártevőket, és gondoskodnak a talaj természetes trágyázásáról is.

Ha azonban paradicsomot, padlizsánt vagy burgonyát termesztettél, a legjobb, ha előbb eltávolítod a növényeket a földből, mivel a levelek mérgezőek a madarak számára.