Az 'Éj királynője' virág, más néven Epiphyllum oxypetalum , Közép- és Dél-Amerikában őshonos, lenyűgöző és egyedülálló növény, a Cereus kaktuszok családjába tartozik, és éjszaka virágzik. Ha volt már szerencséd 'rajtakapni' egyszer a virágzáson, soha nem fogod elfelejteni a csodálatos látványt és illatot.

Nagy, illatos és mutatós fehér virágai csak éjszaka nyílnak.

Különleges aromája miatt gyakran orchidea kaktusznak is hívják.

Az egzotikus kaktusz tökéletes kiegészítője lehet bármelyik otthonnak, de nyáron nyugodtan lehet ablakpárkányon, kertben tartani, hiszen imádja a kinti levegőt. Nem igényel különösebb odafigyelést, de különleges virágait évente csak egyszer csodálhatjuk meg.

Beporzása igencsak különleges, hiszen különböző éjszakai állatok, mint például denevérek vagy lepkék porozzák be. A virágok éjjel nyílnak, és édes illatot bocsátanak ki, amely odavonzza a jótékony beporzókat, akik egyik virágról a másikra viszik a pollent, lehetővé téve a növény szaporodását.

Illat, ami átjárja a lakást

Ezek a kaktuszok szoba- vagy kültéri növények is lehetnek, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket. Az 'Éj királynőjének' megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra van szüksége, ami megközelíti az őshonos trópusi élőhelyét.

A hidegebb hónapokban nem szabad fagy érje, és enyhén párás környezetet kell biztosítani számára. Ha lehetősége van rá, a növény akár 3 méter magasra is megnő, éppen ezért gondoljuk jól át, hogy hol fogjuk tartani.

 

Ez a kaktusz nem szereti a száraz levegőt és az erős napsütést, mint más kaktuszok, árnyékosabb, meleg és párás helyeket részesíti előnyben.

Gondozásával kapcsolatban nem árt az is tudni, hogy a lepkék és a takácsatkák a két leggyakoribb kártevői, amelyek károsíthatják a virágot. A növény elhervadását és a levelek felkunkorodását okozhatják, ami káros lehet a növény egészségére és megjelenésére.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!