Minden kertben ott a helye, mert igénytelen és fagytűrő. Sajnos csak kevesen ismerik!

A növény kék bogyója - ami az áfonyához hasonlít kinézetre - szinte minden antioxidánst tartalmazó étrendkiegészítő alapja!

Néhány száz forint egy növény, amiből ha ültetsz néhányat a kertedbe vagy akár cserépbe a teraszodra, akkor a termésének beltartalmával biztosítod a család éves vitamin-,  ásványianyag- és antioxidáns szükségletét. A természetes úton fogyasztott vitaminok, ásványianyagok 100%-ban szívódnak fel. Az üzletekben gyümölcslé formájában méregdrágán 6-8000 Ft/liter árulják.

Rendkívül bőtermő, már az ültetés utáni évben is teremhet. Semmilyen vegyszert nem igényel, ezért 100%-kos biogyümölcs.

Készíthetsz belőle gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt, kompótot. A gyümölcs íze kissé fanyar, én almával érdemes összefőzni, illetve kipréselni. 

Már dédszüleink is jól ismerték arónia gyógyhatását:
✤ kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre, szabályozza a vérnyomást,
✤ megszünteti a gyomor problémákat (megelőzi gyomorfekélyt),
✤ eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből,
✤ megelőzi az érelmeszesedést,
✤ enyhíti a migrént,
✤ védő hatást gyakorol a belek működésére,
✤ vérszegénység esetén is hatásos,
✤ erősíti az immunrendszert,
✤ csökkenti a cukorbetegség kockázatát
✤ befolyásolja és javítja a látást (megakadályozza a szürkehályog kialakulását és védi a szemet az UV sugárzástól),
✤ javítja a memóriát,
✤ növeli a bőr rugalmasságát, azáltal lassítja az öregedési folyamatot,
✤ segít a krónikus betegségek, mint a rák vagy a Parkinson-kór megelőzésében, 
✤ hatásos a máj és más szervek, továbbá a gyomor-bél traktusaiban,
✤ serkenti a pajzsmirigy működését, javítja és szabályozza a hormonok működését, és megakadályozza a pajzsmirigy- betegségek kialakulását.

Az áfonya és fekete berkenye összehasonlítása

Bár mindkét bogyónak megvannak az előnyei, az arónia bogyónak legalább háromszor olyan antioxidáns ereje van, mint a fekete áfonyának. Mindkét bogyó gazdag sötétkék és sötét lila színét az antocianidinekből nyeri, bár az arónia bogyóban nagyobb antocianidinek vannak, amelyek a sötétebb, gazdagabb színeket és az arónia bogyóban található antioxidánsok magasabb szintjét mutatják.

A bal oldalon látjuk az áfonyát, jobbra a fekete berkenyét

A fekete áfonyában magas a K, C vitamin, mangán, rost és réz tápanyagokban gazdag. Az arónia gyümölcs beltartalma megegyezik ezekkel a tápanyagokkal, vagy akár meg is haladja a fekete áfonyáét.
A fekete berkenye jelentős mennyiségben tartalmaz fito-tápanyagokat, kalciumot, E-vitamint, káliumot, vasat és cinket, míg a fekete áfonya nem.
A fekete áfonyát  az északi és déli félgömb hűvösebb éghajlatán termesztik. A világ legnagyobb áfonyatermelője az Egyesült Államok.
Maine állam a legnagyobb áfonyatermelő az Egyesült Államokban, és a fekete áfonyatermelés több mint felét adja. Az arónia bogyót elsősorban Észak-Amerikában és Kelet-Európa  országaiban termesztik. Lengyelország  a legnagyobb a fekete berkenye termelő a világon, a második helyen Egyesült Államok, Iowa állam.
Mindkét bogyó természetes antioxidáns erejével támogatja az egészséget. Az arónia bogyó ugyanakkor sokkal több antioxidáns ad a szabad gyökök elleni küzdelemben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!