Száz évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült. Ezért is fontos felhívni mindenki figyelmét erre az értékes tápanyagra, mert ez a Föld ásványianyagokban leggazdagabb gabonája.
A köles lisztje gluténmentes, nincs benne a gluteninből és gliadinból álló, ragacsos fehérje.
A ma termesztett aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre alkalmatlan, ezért hántolni kell. Az ősi- vagy barnakölest nem kell hántolni. Ezért is sokkal magasabb a táplálkozási értéke, mint a héjától megszabadított aranykölesé. Mint köztudott, az ásványi anyagok és a nyomelemek a magok külső rétegeiben halmozódnak fel és a hántolással a tizedére csökken ezen értékes anyagok mennyisége. Mivel a barnakölest héjastól őrlik, így minden vitális anyag az őrleményben marad. A hőkezelés nélkül hasznosított tápanyagokat a szervezet sokkal könnyebben veszi fel, mint a hőkezelteket. Nyersen fogyasztva, a barnaköles is a bázisképző gabonafélék közé tartozik, így fogyasztásával megelőzhető az elsavasodás, az ásványianyag-veszteség és a salakképződés.
A barnaköles csak magas humusztartalmú talajon termelhető számottevő terméshozammal. Termesztésének alapvető feltétele a környezetkímélő talajművelés, a szükségletnek megfelelő tápanyagellátás és csak a szerves trágya használata.
A barnakölest még nem klónozták, nem génkezelték és nem keresztezték. Ennek köszönhető, hogy a benne lévő B-vitaminok, a pantoténsav, a vas, a fluor stb. megőrizték eredeti ősi formájukat.
Ezt a kőkorszakból ismert tápláléknövényt, amelynek fogyasztása Magyarországon is igen elterjedt volt még a középkor idején, táplálkozásunkból a kenyérgabona megjelenése szorította ki, mivel a köles sikérmentes, ezért a belőle készült kenyér nem kel magasra. E tulajdonságánál fogva viszont szélesíti a lisztérzékenyek által is fogyasztható gabonafélék skáláját. Fogyasztása szénanátha esetén is kedvező hatású.
Vadköles élettani jelentősége
- a vadköles kovasav tartalma igen kiemelkedő, de jelentős még a fluor, kén, foszfor, vas, magnézium, kálium és cink tartalma
- különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamid-ban.
- 100 g köles tartalmaz 550 mg kovasavat; 6,8 mg vasat; 0-6 mg fluort; 3 mg nátriumot és 170 mg magnéziumot
- a köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni
Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink, és egész szerveztünk, egyedülálló módon csak ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat képes maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.
Alapvető szerepet tölt be a candidióziusban szenvedők diétájában is, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását.
Kovasav jelentősége
- kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és a fénylő haj
- a kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről
- a kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is
- a köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni
- csonttöréseknél javasolt a rendszeres köles fogyasztás
- gyulladásos állapotok, mint például a hólyaggyulladás, vesebetegség esetén nagyobb mennyiségben fogyasztott köles rendszerint gyorsabb gyógyulást eredményez
Az öregedés során folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong-sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.
Felhasználási javaslat
Az őrölt barna-köles belekeverhető müzlibe, folyadékba, mint például frissen préselt gyümölcslébe, levesekbe, vagy joghurtba. Két teáskanál barna-köles liszt egy reszelt almával elkeverve fogyasztható kisebb előételként, a reggeli kiegészítéseként vagy uzsonnaként.
Személyes tapasztalat:
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!Mikor kutattam a haj, bőr, köröm számára hatékony táplálékok után, akkor jött velem szembe a barna köles.
Régebben kipróbáltam a kovaföldet is, de mint megtudtam, ez nem azt a kovasavat tartalmazza, ami valóban kell a szervezetnek, ráadásul szervetlen is, így ugyan belsőleg fogyasztva nincs mellékhatása, de talán gyógyító hatása sem. Belélegezve viszont veszélyes, károkat okozhat.
Hallottam és olvastam a kölesben rejlő lehetőségekről is, hogy nőknek különösen fontos sok kölest enniük, hogy szép legyen a hajuk, bőrük…. Mindezzel csak az a gond, hogy a köles általában hántolt formában kapható, és a hatóanyag, a kovasav a köles héjában található. Legyen ez akár az arany köles, akár a barna köles, hántolatlanul lenne érdemes fogyasztani, de az arany köles héja önmagában, nem őrölve étkezésre alkalmatlan…
Aztán rábukkantam a vadkölesre (barna köles), mely nemcsak hajra, bőrre és körömre jó, hanem ízületi kopásokra, csonterősítésre is kiváló. Ásványi anyagok terén kiemelkedő a többi gabona közül. A barna kölest nem kell hántolni, nem alkalmas a hántolásra, így héjastól őrlik meg. Őrleménye, lisztje nyersen fogyasztható. Ajánlott adagolása napi 2-4 teáskanállal.
Én minden nap 4 teáskanálnyit keverek el kb. 2 db narancs frissen kifacsart levébe, és úgy kanalazom. Nagyon finom, ehető, lisztes ízű. Nekem kifejezetten ízlik. Fitt Nők Blog