Magas rost- és fehérjetartalma miatt a savanyú káposzta nagyon fontos szerepet játszik az emésztés megfelelő működésében. Annak érdekében, hogy teljes mértékben érezzük hatását, ajánlott nyersen fogyasztani.

Miért hatékony?

1. Csökkenti a vércukor szintet
Magas rosttartalma miatt a savanyú káposzta valósággal magába szívja a fölösleges cukrot, így elkerülhető, hogy a hasnyálmirigy megterhelődjön.

2. Méregteleníti a májat
Szabályozza a máj működését, és képes olyan káros anyagokat is semlegesíteni, mint például a nikkel, kobalt vagy réz. A nyers káposzta levének ivásával könnyedén megtisztíthatjuk a beleket, így megszabadulhatunk a máj túlterheltségét jelző pattanásoktól, és bőrkiütésektől is.

3. Megakadályozza a székrekedést, segít a fogyásban
Magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélműködést, és normalizálja az emésztést. A savanyú káposzta egy nagyon jó természetes hashajtó.

4. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Nyersen fogyasztva, vagy párolva csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Statisztikai adatok szerint segítségével elkerülhetjük a mell-, méhnyak-, prosztata-, gyomor- vagy bőrrák kialakulását. Naponta szükséges legalább 200 gramm nyers vagy savanyú káposzta elfogyasztása.

5. Fizikai és szellemi fáradtság ellen
Mivel magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, egy igazi gyógymód az idegrendszer számára. Ha depresszióval, idegi kimerültséggel, krónikus fáradtsággal küzdünk, fogyasszunk legalább három héten keresztül ebédre és vacsorára napi 125 gramm káposztát.

6. A légúti fertőzések legyőzésére
Sok benne az antioxidáns, a kálium, kalcium, magnézium, és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Erősíti az immunrendszert, de segítségével könnyebben felvehető a harc a légúti megbetegedésekkel szemben. A téli időszakban ajánlott naponta 300-400 gramm káposztát nyersen elfogyasztani.

Az alábbi recept szerint elkészített káposzta-saláta igazi vitaminbomba, és tökéletes mértékben serkenti az anyagcserét is.

Hozzávalók: savanyú káposzta, sárgarépa, csombor, olívaolaj.
Elkészítés: hogy részben megszabaduljunk a káposzta sótartalmától, tegyük egy tál hideg vízbe fél órára, majd enyhén nyomkodjuk ki. Ezután keverjük el a finomra reszelt sárgarépával, az apróra vágott csomborral, és egy-két csepp olívaolajjal vagy hidegen sajtolt napraforgó olajjal. Elkészítés után azonnal fogyaszthatjuk.

Ahhoz, hogy a jótékony hatását érezzük, naponta minimálisan 300 grammal el kell fogyasztani belőle, legalább három napon, de inkább egy héten keresztül.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!