Nálunk az ablakpárkányon díszeleg a muskátli, és csak a szépségéért tartjuk ezt a kedves növényt. Afrikában élő változatát viszont gyógyító ereje miatt kedvelik, és évszázadok óta fel is használják a belőle készült különleges főzetet.

Mi dísznövényként tekintünk a muskátlira, az afrikai változat viszont kipróbált gyógynövény, és évszázadok óta fel is használják a belőle készült különleges főzetet köhögéses, meghűléses panaszok enyhítésére. A dél-afrikai muskátlit manapság a nátha egyik hatékony, természetes ellenszereként tartják számon már a nyugati orvosok is.
Ha rendszeresen elkap a nátha, amikor beköszöntenek a hűvös, nedves őszi napok, és a telet is mindig tüsszögve, köhögve kell átvészelned, akkor valószínűleg valami komoly immunerősítőre van szükséged. A meghűlés hatékony megelőzési módszere ugyanis az, ha erősíted a szervezeted védekezőképességét, és különféle immunerősítőkkel készíted fel magad a náthás időszakokra. A dél-afrikai muskátli a tapasztalatok szerint megfelel erre a célra, sőt akkor is hasznát veheted ennek a gyógynövénynek, ha már megfáztál, és enyhíteni kell valahogy kellemetlen és kínos tüneteket – a köhögést, a torokfájást és a rossz közérzetet.

A dél-afrikai, más néven fokföldi muskátli gyógyító erejét csak mostanában kezdi felfedezni a világ, Az európaiak először a 19. század végén tapasztalták meg a dél-afrikai muskátli jótékony hatásait. Charles Henry Stevens angol mérnök 1897-ben orvosai tanácsára Dél-Afrikába utazott, hogy egyre súlyosbodó TBC-jét az afrikai tiszta hegyi levegővel orvosolja. A friss levegő mellett azonban más kúrát is talált: egy zulu gyógyító egy helyi növény főzetével kezelte, amitől a tüdőproblémái látványosan enyhültek. Hazatérve a növényt a tuberkulózis ellenszereként használta fel, és széles körben elterjesztette a róla elnevezett Stevens-kúrát, ám az antibiotikumok megjelenésével ez a kezelés „kiszorult” az orvosi praktikák közül.

A dél-afrikai muskátliról a nyugati orvostudomány is sikeresen bebizonyította, hogy hatékonyan enyhítheti a megfázás tüneteit.  A dél-afrikai törzsek, azonban, nem csak azt tapasztalták meg, hogy  felsőlégúti panaszokra alkalmazható sikeresen a gyógynövény.   Azt is megfigyelték, hogy hatására a szervezet könnyebben birkózik meg a fertőzéses eredetű, egyéb megfázásos megbetegedésekkel,  mivel a gyógynövény a felső légutak nyálkahártyáján erős immunválaszt vált ki, és jól gyógyítható vele az arcüreggyulladással, torokfájással és köhögéssel járó meghűlés. 

A fokföldi muskátli (Pelargonium sidoides) gyógyító ereje a gyökerében van. Köszönheti ezt a növényben található értékes hatóanyagoknak, mint például a cserzőanyagoknak, a kumarinoknak, a flavonoidoknak, az illóolajoknak és a poliszteroloknak. Az afrikaiak főképpen légúti megbetegedéseknél, gyomor- és bélproblémáknál, májbetegségeknél remélnek enyhülést ettől a növénytől, pontosabban annak megszárított gyökerétől, de előszeretettel használják menstruációs panaszok enyhítésére is. A növény afrikai neve Umckaloabo – amely annyit tesz: köhögés, mellkasi fájdalom –, vagyis az alapján adtak nevet ennek az ősi növénynek, hogy elsősorban milyen betegségeket gyógyít.

Klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy az afrikai muskátli gyökere antimikrobás hatással rendelkezik, amely a krónikus légúti megbetegedéseknél hozott pozitív eredményeket. Egy másik kutatás során az is beigazolódott, hogy a növény gyökere hatékonyan képes elpusztítani a vírusokat is.

A gyógyszeripar jelenleg teát nem, de cseppeket készít a növényből.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!