A balkondivat évről évre változik, de aki egyszer beleszeretett a muskátliba, az többet nem mond le a virágtengerről, amivel a növény meghálálja a gondoskodást. Hagyományos, kerti muskátli, futó- vagy félfutómuskátli, angol muskátli, illatos levelű, vagy színes levelű, mindegyik muskátli, azonban igényeik kicsit eltérnek egymástól.

Szinte minden erkélyre, balkonra, ablakba megtalálhatjuk az oda illő muskátlit, a hagyományos piros mellett a fehér, rózsaszín, bordó, lila ezernyi árnyalatában. A muskátli levélzetének illata jellegzetes, fajtától függően különböző erősségű. A szúnyogok, legyek nem kedvelik ezt az illatot, ha a szúnyoghálót nem is helyettesíthetjük muskátlival, csökkenthetjük a lakásunkba betörő kellemetlenkedők számát.

A régóta muskátlit nevelők tudják, hogy nagyon fontos a láda kiválasztása. Mindegyik muskátlifajta erőteljesen növekszik, a földnek az augusztusban már jelentős méretű növényt is meg kell tartania, és két öntözés között vízzel ellátnia. Minél nagyobb ládát választunk, annál kényelmesebb ágyat készítünk növényünknek. A kisméretű, sötét láda a kánikulai napokon átforrósodik, szinte megsül a muskátli gyökere. Fontos a jó minőségű föld megválasztása is. A muskátli nagy vízigényű növény, a pangó vizet azonban nem szereti. A muskátlik számára összeállított földkeverék jó víztartó képességű, azonban nem tömörödik könnyen, a felesleges víz a láda alján fúrt lyukakon ki tud folyni.

Az átteleltetett növényeket kiültetés előtt metszeni és fiatalítani kell, különben csökken a virágzási hajlama. Ha újonnan vásároljuk a muskátlit, alaposan nézzük meg a növényt. Ne vegyünk meg megnyúlt, de „már van rajta virág is” töveket. A kompakt, erőteljes, egészséges növényt könnyebben ültetjük végleges helyére, nem kell féltenünk az első széltől, hogy összetöri. Ha a növény a végleges helyén „nő össze” társaival, megtámasztják egymást, kisebb a veszélye, hogy hajtásaik letörjenek. Ügyeljünk az ültetési távolságra is. 1 méteres ládába, a láda szélességétől függően 4-5 muskátlit tervezzünk, ezek hamarosan kitöltik a teret, azonban nem nyomják el egymást. Ha más növényt is ültetünk közéjük, arányosan csökkenteni kell a muskátlik darabszámát. Azonos igényű növényt tegyünk muskátlink mellé, csak így fejlődhetnek harmonikusan. A futómuskátlit megdöntve ültessük a ládába, hajtásai támaszkodjanak a láda külső szélén. Beültetéskor érdemes kitörni a bimbókat, hogy a begyökeresedést, levélzet fejlődését meggyorsítsuk.

Beültetés után kb. két hét alatt a muskátlik már „belakják” a ládát, gyökereik elkezdik behálózni a földet és elhasználják a földben lévő tápanyagokat. Meg kell kezdenünk táplálásukat, hogy fejlődési ütemük ne lassuljon. A tápanyagokat a növény levélen keresztül is felveszi, a forró napokon azonban már a hűvösebb esti órákban öntözzünk és tápoldatozzunk, hogy elkerüljük a perzselés veszélyét.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!