Az uborkának felállított futtató segít abban, hogy helytakarékos módon tudjuk megoldani a növény termesztését.
Az uborka alapjáraton futni szeretne, de mivel a kiskertekben gyakori, hogy ehhez semmilyen támaszt nem kap, jobb híján a talajon terjeszkedik. Az uborkának felállított futtató egyik legnagyobb előnye, hogy általa jelentős teret szabadíthatunk fel a kertben, nem beszélve arról, hogy lehetővé tesszük az uborkának, hogy felfelé fusson, ami nagyon is közel áll az alaptermészetéhez.

De nem csupán helyet takarítunk meg, hanem egészségesebb környezetet is teremtünk a növény növekedéséhez és a termés fejlődéséhez. Ha az uborkának van futtatója, jobb lesz a légáramlás a növény körül, ami nagyban akadályozza a lisztharmat és más betegségek kialakulását. Ha felfuttatva neveljük az uborkát, ezzel segítünk továbbá távol tartani olyan kerti kártevőktől, amelyek a talajon károsíthatnák a fejlődő termést.

A futtatónak köszönhetően az uborkákat jobban éri a napfény, ami abban nyilvánul meg, hogy egyenletesebben lesznek zöldek (kiterjedt sárga foltok nélkül), illetve kevésbé lesznek hajlamosak rothadásra.

Milyen a jó uborkafuttató?

Sok esetben a kertészek egy, a kertben már meglévő futtatót használnak fel az uborka felfuttatásához. A legideálisabb, ha a futtató rácsos vagy drótfonatos, így a kacsoknak bőven lesz mibe belekapaszkodniuk.

Ha kertben korábban még nem volt futtató, könnyen készíthetünk egyet. Szerencsére nincs szükség túl sok alapanyagra, hozzávalóra; mindössze egy-egy, az ágyás két végén a földbe elég mélyen levert póznára, cölöpre vagy karóra, amelyek közé dróthálót feszítünk ki. A drótháló végeit rögzítsük jó erősen a karókhoz.

Miután elkészült az uborkafuttató, elültethetjük a növényt. A futtatva nevelt uborka esetében az ideális ültetőtávolság 30 cm.

Ahogy az uborkapalánták növekedésnek indulnak, segítsünk nekik azzal, hogy az első kacsoknak megmutatjuk, merre is van a drótháló. Amikor ezeknek már sikerült belekapaszkodniuk a futtatóba, további segítséget nem igényel a növény a futáshoz.

Miután megjelennek az első terméskezdemények, akkor sem lesz különösebb teendőnk. Az uborka indái elég erősek ahhoz, hogy elbírják a fejlődő termés súlyát; e tekintetben tehát nem igényli a növény a beavatkozásunkat. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!