A kovászos uborka az emberiség egyik legjobb “találmány”, nélküle sokkal kevesebb lenne az életünk. Számtalan formában fogyasztható, nagyon egészséges, és ebben a hőségben egy igazi kincs.

kovaszos-uborka
Mivel soha nem elég belőle, legalább két adagot készítsünk. Ha megettük, rögtön jöhet a következő adag ebből a finom, hűsítő nyári csemegéből.Hozzávalók: 100 gramm só, 2 liter víz, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 szem bors, 200 gramm fehér kenyér, 3-4 szál szárított kapor.Elkészítés: amikor uborkát vásárolunk arra figyeljünk, hogy legyen friss, ropogós. Az ideális méret 8-9 cm, ha ennél nagyobb, akkor nagyon megpuhul érés közben. Ha kissé sárgás a vége, nem baj, azt jelenti, hogy meg van érve.

Tegyük az uborkákat 15 percre hideg vízbe, majd ezután forró víz alatt keféljük le alaposan. Szurkáljuk meg villával, a végeit vágjuk be kereszt alakba. A befőttesüveget mossuk ki jól, majd sütőben szárítsuk ki. Vigyázzunk, hogy teljesen tiszta legyen.A kenyeret tegyük egy tiszta tüllzacskóba, és helyezzük az uborkák alá, és egy másik adagot a tetejükre. A vizet a sóval, borssal, és a fokhagymával forraljuk fel, majd hűtsük le egy kicsit, és öntsük az üvegbe helyezett uborkákra. Az üveg tetejére tegyünk egy tányért, majd 3-4 napon érleljük a melegben. Ezután szűrjük le, és tároljuk a hűtőszekrényben.Ezzel a módszerrel más zöldségeket is kovászolhatunk. Nagyon finom lesz a bazsalikomos, vagy csomboros káposzta, de próbálkozhatunk kisebb tökökkel, akár karfiollal is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!