Hozzávalók 1 üvegbe:
- 6-10 uborka (mérettől fggően)
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 kisebb hagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- kapor
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 45 ml 9%-os ecet
1. áztassuk az uborkákat 4-5 órára vízbe
2. mossuk ki a befőttesüveget, helyezzük az aljára a karikára vágott sárgarépát, a fokhagymákat, 1 kaporágat, és a karikára vágott hagymákat
3. vágjuk le az uborkák végeit, és állítsuk egymás mellé őket minél szorosabban
4. szórjuk az üvegbe a cukrot, és a sót, majd öntsük rá az ecetet, és a hideg vizet.
5. állítsuk az üvegeket egy nagyobb tálba, majd öntsünk annyi vizet, hogy háromnegyedig ellepje az üvegeket. Tegyük oda a tűzhelyre, és addig főzzük, míg az üvegben levő víz elkezd forrni. Ez kb. 3 perc.
6. Ezután gyorsan fedjük le az üvegeket, és takarjuk le egy vastag takaróval, vagy paplannal. Hagyjuk így 1-2 napon keresztül.
Miért jó, ha sokat eszel belőle?
A lactobacilli (egy probiotikum) elburjánzása az erjesztett zöldségekben megnöveli az emészthetőségüket és a vitaminszintjüket. Ezek a jótékony organizmusok számos segítséget nyújtó enzimet termelnek, továbbá antibiotikus és antikarcinogén (rákellenes) anyagokat. A fő melléktermék, a tejsav, nemcsak tökéletes állapotában tartósítja a zöldségeket és a gyümölcsöket, de elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását, növekedését is.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!